Ми у Facebook
25.10.2019, 08:00

Вже скоро переходимо на зимовий час (+ ПОРАДИ)

Його поки що не скасували, хоч обіцяють котрий рік.
Традиційно в Україні перехід на "зимовий" час відбувається в останню неділю жовтня.

Цього року ця дата припадає на 27 жовтня 2019. Рівно о четвертій годині ранку в ніч з суботи на неділю стрілки годинника та електронні показники часу потрібно буде перевести на одну годину назад. Тобто замість 04:00 – стане 03:00. Це буде дуже легко, адже більшість наших гаджетів та цифрових пристроїв налаштовані автоматично і зроблять це за нас самі.

Коли переводять годинник на зимовий час


ЯК ПІДГОТУВАТИСЬ ДО ПЕРЕХОДУ НА ЗИМОВИЙ ЧАС

Між тим, людський організм від зміни часу відчуває стрес. Можливі порушення сну, проблеми з концентрацією уваги, дратівливість чи навпаки в'ялість, апатія, зниження працездатності.

Лікарі кажуть, що люди переносять перехід на зимовий час набагато легше, ніж на літній. Та, незважаючи на те, що ми отримаємо для сну додаткову годину, звикати наш організм все одно буде не менш одного-двох тижнів.

Перехід на зимовий час: як впоратися зі стресом

Щоб швидше перебудуватися, за тиждень до переведення годинників варто почати лягати спати раніше, хоча б на 15-30 хвилин. Чудово погрітись під ковдрою й заснути в обіймах коханої людини )

Також у цей період рекомендується уникати денного сну, відмовитися від алкоголю та важкої їжі, не пити каву в другій половині дня. І більше гуляти на свіжому повітрі.

Рівняни востаннє переведуть стрілки годинника на зимовий час


КОЛИ СКАСУЮТЬ ПЕРЕХІД НА ЗИМОВИЙ ЧАС

Останні роки все частіше піднімають тему – скасувати перехід на зимовий/літній час. Бо економічного ефекту нині це вже не дає, на енергоефективність не впливає, а от біологічні ритми людських організмув від порушення режиму страждають.

У 2011 році Верховна Рада України намагалася скасувати переведення годинників на “зимовий” час, але під тиском громадськості ухвалена постанова була скасована. У Росії та Білорусі перехід на зимовий час було скасовано восени 2011 року.

РІЗНИЦЯ У ЧАСІ МІЖ МІСТАМИ

В країнах ЄС за результатами онлайн-голосування у 2018 році 80 відсотків опитаних проголосували за скасування щорічних переходів на зимовий/літній час. Комітет з питань транспорту Європарламенту на засіданні 4 березня 2019 схвалив скасування переходу на літній та зимовий час в Євросоюзі з 2021 року. Залишається проголосувати за це питання в Європарламенті та в кожній країні ЄС. Щоб узгодити багато неврегульованих питань, пов’язаних з транпортом і внутрішнім ринком, потрібен час.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Комітет з питань науки і освіти пропонує внести до розгляду проект зміни порядку обчислення часу на території України. Цим проектом пропонується встановити на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години. У Мінекономрозвитку також підтвердили, що скасують переходи на літній та зимовий час услід за ЄС.

Нагадаємо, "літній" і "зимовий" порядок обчислення часу вперше був запроваджений у Великобританії у 1908 році для економії та раціональнішого розподілу електроенергії впродовж доби. У СРСР перехід на зимовий час і назад здійснювався з 1981 року. Нині понад 70 країн світу регулярно переходять на "літній" і "зимовий" час.

На території України діє східно-європейський час: UTC+2 - взимку (листопад-березень), UTC+3 - влітку (квітень-жовтень). Київський час відрізняється на 1 годину від європейського і взимку на 1 годину від московського.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ