Ми у Facebook
22.11.2019, 12:02

Експерт з Рівного на собі перевірив цукерки, якими отруїлися діти

Після масового отруєння дітей, фахівець провів власне, незвичайне дослідження цукерок Баби Яги.
Вчора, Учора, 20 листопада, на лікарняне ліжко із гострим отруєнням потрапили 12 учнів Здовбицької загальноосвітньої школи. Пізніше стало відомо, що діти поласували солодощами під назвою «Чорні цукерки Баби Яги» – жувальні цукерки зі смаками винограду, апельсину, яблука, полуниці, огірка, лимона, перцю чілі) виготовлено в КНР. Всі захворілі вказують, що їхали саме цукерки із перцем чілі.

Директор Державної установи "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" Роман Сафронов на своїй сторінці у мережі Фейсбук написав пост про те, як на власному досвіді посмакував такими цукерками:



На першому курсі фармацевтичного факультету медичного інституту, на одній з пар з аналітичної хімії, ми мали визначити інгредієнти, які містились у розчині (кожному студенту видавався окремий з персональним набором хімічних елементів, як правило, не більше чотирьох (ото ж було фінансування!)). Для визначення невідомих речовин треба було проводити різні хімічні реакції у певній послідовності і тривало це, зазвичай, до години. Того дня (майже тридцять років тому) був в мене грайливий настрій, тому самостійну роботу виконав за пару хвилин у досить екстремальний спосіб: глянувши, нюхнувши та спробувавши хімічний коктейль на смак, хутко ідентифікувавши склад. «Ставлю відмінно за кмітливість, – сказав викладач, – але відчуває моє серце, що житимеш ти недовго – до першого концентрованого розчину».

Тепер плавно переходжу про випадок харчового отруєння дванадцяти школярів Здовбицької ЗОШ Здолбунівського району цукерками китайського виробництва. Через те, що реакція на отруєння була дуже швидкою, основною версією, яка розглядалась епідеміологами, було хімічне отруєння невідомою речовиною. Звісно, не відкидали ми варіант і харчової токсикоінфекції, остання відбувається через забруднення продуктів токсинами мікроорганізмів.

фото зі сторінки Романа Сафронова у мережі Фейсбук.
фото зі сторінки Романа Сафронова у мережі Фейсбук.


Хімічна лабораторія не змогла порадувати мене жодними знахідками, тому, не чекаючи вердикту бактеріологів, згадав молодість та попросив принести собі трохи цукерок на пробу. Дітям важко чітко розказати про свої відчуття, тому вирішив пережити симптоми на власній шкурі. Ковтнув, розслабився у кріслі і почав чекати. Менше ніж за двадцять хвилин з’явилась слабкість та тахікардія, відчуття «мурах по шкірі», пітливість, а хвилин за тридцять - легка нудота . Запаморочень, головного та спастичного болю у животі, як у дітей, не було (з’їв бо маленьку дозу на значно більшу масу тіла). Все це нагадувало гіпоглікемічний синдром. Не вписувався у симптомокомплекс лише факт короткочасного підвищення температури у більшості дітей. (Пізніше проконсультувався у досвідченого лікаря- ендокринолога, той розповів, що таке буває).

Що наштовхнуло міркувати у цьому напрямку? У складі «Чорних цукерок Баби Яги» зазначена така речовина як акарбоза. Акарбоза – це гіпоглікемічний лікарський засіб, інгібітор альфа-глюкозидази, що гальмує переварювання і всмоктування вуглеводів у тонкому кишківнику, внаслідок чого скорочується зростання концентрації глюкози в крові.

Вірогідно якийсь китаєць сильно напартачив із дозою речовини. Дуже сумніваюсь, що виробник чи дистриб’ютор десь знайде документи про якість та безпеку на цю заразу. Місцевий реалізатор то точно не має.

Наша лабораторія якісний та кількісний склад [1S 1 альфа, 4 альфа, 5 бета, 6 альфа)] – 0 - 4, 6 - Дидезокси – 4 - [[4,5,6 - тригидрокси – 3 -(гидроксиметил) – 2 – циклогексен – 1 - ил]амино] – альфа – D –глюкопиранозил - (1-4) – 0 – альфа – D – глюкопиранозил - (1-4) – D -глюкози визначити не здатна, тому будемо шукати столичну лабораторію, яка на таке спроможна.

Ну, і наостанок, благаю шановних батьків не дозволяти дітям напихатися різною гидотою на кшталт сухариків, чипсів, енергетичних напоїв та цукерок із суцільною хімією. Як почуєте: «Хочу!», безжально відповідайте: «Перехочеш!» Це й буде справжня турбота про генофонд нації. Шануймось!

P.S. Щойно бактеріологи відкинули версію з мікробним забрудненням.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ