Ми у Facebook
05.12.2019, 10:54

5 грудня - день сталінської Конституції

Нині 5 грудня в Україні - звичайний робочий день, а впродовж десятиліть у колишньому СРСР це було свято, день Конституції.
Сталінська Конституція була прийнята VIII надзвичайним з'їздом Рад 5 грудня 1936 року і діяла до 1977 року. Тоді нову Конституцію ухвалили 7 жовтня, і саме цей день до кінця існування СРСР став Днем Конституції.

Нині День Конституції в незалежній Україні припадає, як відомо, на 28 червня. Отож, якщо вести хронологію відзначення "конституційного" дня на території сучасної незалежної України саме з радянських часів, можна зауважити, що свято пересувається все на теплішу й на теплішу пору року: спершу з грудня на жовтень, а вже у нашій самостійній державі - на благодатний червень.

7 жовтня - 35 років останній Конституції СРСР

Конституція, ухвалена 5 грудня 1936 року, проголосила, що соціалізм в СРСР переміг і в основному побудований. Це означало, що знищені приватна власність на засоби виробництва та експлуататорські класи, в країні перемогли соціалістичні виробничі відносини. Економічною основою проголошувалася планова соціалістична система господарства, що спирається на соціалістичну власність у двох її формах — державну і колгоспно-кооперативну. Вперше в історії СРСР Конституція 1936 всім громадянам формально надавала рівні права: загальне, рівне і пряме виборче право при таємному голосуванні; право на працю і відпочинок, матеріальне забезпечення у старості та в разі хвороби; свободу совісті, слова, друку, зборів і мітингів. Проголошувалися недоторканість особи і таємниця листування. Земля, її надра, води, ліси, заводи, фабрики, шахти, рудники, залізничний, водний і повітряний транспорт, банки, засоби зв'язку оголошувалися всенародним надбанням; земля, яку займають колгоспи, передавалася їм у довічне користування. Зрештою, Комуністична партія проголошувалася «керівним ядром» державних та громадських організацій.



Не треба бути великим знавцем історії, щоб розуміти, що задекларовані у сталінській Конституції права та свободи людини носили формальний характер. Всупереч положенням Конституції за найменшу критику сталінської влади громадянин міг отримати вирок у вигляді довгого терміну ув'язнення або розстрілу. Збори та мітинги громадян проводилися лише з ініціативи влади та під її опікою. В системі НКВД діяв відділ перлюстрації кореспонденції, працівники котрого регулярно без будь-яких санкцій займалися перечитуванням листів підозрілих громадян. Про Голодомор і репресії - й писати не варто... Задекларовані права і свободи були швидше елементом пропаганди - як всередині країни, так і для зовнішнього світу. На думку ряду істориків, саме здобуття більшої прихильності з боку міжнародної спільноти й рухало намаганнями творців Конституції задекларувати в ній реально не дотримувані в країні права людини...

Беркут розігнав київський Майдан [Фото+Відео]

Вам це нічого не нагадує?..





На правах реклами