Ми у Facebook
29.02.2020, 16:10

Чи потрібна фізична активність під час вагітності?

Під час вагітності організм жінки перебудовується та отримує подвійне навантаження. Наприклад, маса матки зростає більше ніж у 20 разів, а обсяг порожнини - у 500. Частина лягає на опорно-руховий апарат жінки: черевний прес, довгі м'язи спини, стопи та хребет.
Чому варто залишатися активними під час вагітності та яку користь для малюка мають фізичні вправи майбутньої мами читайте далі.

При малорухомому способі життя у вагітної можуть виникнути такі ускладнення, як схильність до артеріальної гіпотензії, слабкість родової діяльності. Саме тому, жінкам із відсутністю протипоказань рекомендовано бути фізично активними.

Позитивний вплив на вагітну

Якісна комплексна підготовка до пологів майбутньої мами повинна містити фізичне навантаження помірної інтенсивності.

Користь від фізичних вправ:

Зменшують кисневу недостатність в організмі;

створюють сприятливий емоційний фон;

забезпечують нормальну реакцію нервової системи на спричинену вагітністю
функціональну перебудову організму;

покращують кровообіг;

забезпечують фізіологічний перебіг вагітності.

Також є спеціальні комплекси вправ для зміцнення та покращення еластичних властивостей м’язів, що беруть участь у пологах. Такі вправи повинен визначити ваш лікар з урахуванням вашого стану здоров'я та триместру. До того ж, допологова гімнастика допомагає психологічно та фізично підготуватися жінці до народження дитини.

Позитивний вплив на плід

Фізичні вправи та прогулянки активізують плацентарний кровообіг, насичуючи кров киснем, нормалізують тонус та активність плоду, поліпшують обмінні процеси та забезпечують нормальний ріст і розвиток плода.

Під час вагітності у жінок може збільшуватися вага понад норму. Це може стати причиною діабету та супутніх станів у плоду (наприклад, діабетична фетопатія).

Якщо ви добре себе почуваєте, то можна дотримуватись звичного для вас фізичного навантаження. Фізичні вправи не зашкодять дитині, навпаки - активний спосіб життя знижує ризики ускладнень на пізніх термінах вагітності, підготує організм до пологів та допоможе жінці швидко відновити сили після народження дитини.

Проте варто дотримуватись правил безпеки:

Не виснажуйте себе. Фізичне навантаження має бути помірним. Вправи не мають заважати вам вести розмову. Якщо виникла задишка і вам важко говорити - варто зменшити навантаження.

Якщо до вагітності ви не займалися спортом, то не слід обирати виснажливі та інтенсивні тренування. Починайте тренування з простих вправ на 15 хвилин, поступово збільшуючи навантаження до комфортного для вас рівня.
Обов’язково повідомте вашого тренера або інструктора, що ви вагітні. Найкраще скласти індивідуальний план тренувань.

Під час тренування не забувайте про воду.

Не варто тренуватися у спекотну погоду.

Уникайте вправ з високим ризиком падіння: верхова їзда, гірські лижі, сноуборд, тощо.

Не варто займатися дайвінгом та екстремальними видами спорта.
З обережністю виконувати фізичні вправи, перебуваючи в гірькій місцевості в умовах недостатністю кисню у повітрі.Уникайте контактних видів спорту.
Перед початком нових тренувань, збільшення навантаження або в разі появи відчуття дискомфорту під час виконання вправ, обов’язково порадьтесь з вашим лікарем.

Вправи та гімнастика, під контролем лікаря, допоможуть жінкам не лише тримати себе у формі, але й зберегти здоров'я свого малюка.

Про це йдеться на офіційному сайті МОЗ України.

Вагітність та пологи: Які права має жінка при надії.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ