Ми у Facebook
25.03.2020, 21:51

Середня та вища освіта в Польщі: хто і як може вступити?

Шукаєте альтернативу вітчизняній освіті? Тоді в першу чергу рекомендуємо розглянути такий варіант, як освіта у Польщі після 9-го та 11-го класу. И розповімо, які переваги має навчання за кордоном, куди може вступити українська молодь та що для цього потрібно.
Цікавить освіта за кордоном – звертайтеся на Проект ОБК. Співробітники проекту зможуть в деталях розповісти про особливості вступу, навчання, а основне – допоможуть зі вступом, якщо буде така необхідність. Ми ж зупинимось на особливостях вступу та навчання в Польщі після 9 та 11 класу. Розкажемо про такі нюанси:

• ціни;
• тривалість навчання;
• відмінність між освітніми закладами;
• варіанти проживання;
• особливості вступу та ін.

Переваги освіти за кордоном для українців


Якщо мова йде про Польщу, то заклади освіти цієї країни пропонують:

• високу якість теоретичної та практичної підготовки;
• невисокі ціни на освіту, харчування та проживання;
• легкість вступу, у тому числі й для іноземців;
• відсутність мовного бар’єру;
• швидку адаптацію та ін.

Середня освіта: що варто знати?



У вас є декілька варіантів, куди ви можете вступити після 9-го класу. Це може бути професійна школа І або ІІ ступеня, ліцей або технікум. Найчастіше українська молодь обирає ліцеї та технікуми в Польщі. У чому між ними різниця та як сюди вступити?

Власне, вступити – не проблема! Навчання у більшості закладів середньої освіти є безкоштовним навіть для іноземців, у тому числі й для українців. Варто лише у повному обсязі подати пакет документів для вступу. Лише у деяких випадках при вступі у молоді перевіряють рівень знання польської мови. Що стосується екзаменів, то їх здавати не треба. Середній бал атестату також не попросять. Основний з документів, які потрібно подавати – свідоцтво про базову загальну середню освіту. Інші документи є стандартними (свідоцтво про народження, фото, медична довідка та ін.). Документи для вступу потрібно подавати до 1 серпня.

У чому основна відмінність між ліцеями та технікумами? По-перше, у технікумах вчаться на рік довше (всього – 4 роки, в той час я к у ліцеях – 3 роки). По-друге, в технікумах викладають не лише загальноосвітні, а й професійні предмети. По-третє, після закінчення технікуму випускник отримує професійну кваліфікацію і може влаштуватись на роботу за фахом у будь-якій країні ЄС. Після закінчення ліцею випускники зазвичай продовжують навчання в університеті.

Вища освіта: основні нюанси


Після закінчення української школи можна обрати вищу освіту за кордоном у польському університеті. Навчання – платне, від 800 євро на рік. Спочатку абітурієнти вступають на бакалаврат, де вчаться 3-3,5 роки, а потім продовжують навчання на магістратурі (1,5-2 роки). Абсолютно всі польські навчальні заклади для українців відкриті, тому ваша справа – обрати найкращий з університетів. Ви можете переглянути рейтинг ВНЗ Perspektywy – так вам буде простіше визначитися, куди вступити.

Студенти можуть обирати, де жити – в університетських або приватних гуртожитках, або ж орендувати квартиру. Перший варіант – найвигідніший за ціною, адже оренда кімнати в гуртожитку коштує близько 350 злотих на місяць з людини. Також у Польщі недороге харчування. Можна готувати самостійно з продуктів із супермаркету, можна відвідувати їдальні, де можна недорого та смачно поїсти.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ