Ми у Facebook
25.05.2021, 15:28

Як зрозуміти, що кущ троянди вже віджив своє

Як зрозуміти, що кущ троянди вже нічого не врятує і його марно рятувати
Троянда — одна з улюблених рослин всіх квітникарів, оскільки володіє дивно красивими квітами і ароматом, інформує Ukr.Media. І дачник часто готовий невтомно доглядати за кущем, аби він продовжував прикрашати клумбу. Але в деяких випадках всі заходи марні, оскільки троянда вже віджила своє. Як це зрозуміти?

Вік рослини, помилки в догляді, погодні та кліматичні умови можуть зіграти свою фатальну роль. Перерахуємо ті ситуації, при виникненні яких краще не витрачати свій час і сили на приведення квітки в колишній вигляд, тому що це все одно марно, і їй вже нічим не допомогти.

Троянда "постаріла"

За запевненнями досвідчених садівників, зазвичай сортова троянда радує погляд своєю красою перші 5-7 років, а потім втрачає привабливий вигляд. В цьому випадку можна спробувати її живцювати і при необхідності прищепити живці до шипшини. Однак основний кущ все одно доведеться викинути.

Троянда перетворилася на шипшину

Таке якраз може статися в разі якщо в якості підщепи для троянди використовувалася шипшина, а потім через неправильне щеплення або помилки у догляді перша почала чахнути, а друга — відвойовувати територію.

Якщо ви не встигли вчасно видалити всюдисущі пагони дикої рослини і вони "заглушили" домашні, то у вас є два варіанти. Перший — залишити все як є і милуватися шипшиною (до речі, щодо користі троянда поступається своєму дикому "родичу"). Другий — викорчувати і викинути не справжню троянду.

Квітка підмерзла або вимокла

Троянда — рослина теплолюбна. Тому якщо ви недостатньо добре вкрили її на зиму або занадто рано розкрили навесні, вона може перемерзнути. Найчастіше ця неприємність усувається за допомогою санітарної обрізки з подальшою підгодівлею комплексним добривом. Але якщо рослина була молодою, а морози — сильними, то рятувати іноді буває вже нічого. Якщо живої тканини всередині не залишилося, троянду, на жаль, доведеться викинути.

Цю ж дію потрібно виконати із залитою рослиною, коріння якої повністю згнили. Правда, можна спробувати її живцювати, якщо в стеблах ще жевріє життя, але гарантії щасливого продовження цієї історії немає.

Троянда захворіла

Хвороби троянди в більшості випадків можна вилікувати, а шкідників — прогнати за допомогою хімічних і трохи рідше — біологічних пестицидів. Однак якщо вчасно не звернути уваги на проблеми і пустити все на самоплив, інфекція ризикує розвинутися до такої міри, що рослина вже не зможе її перемогти.

Є й невиліковні захворювання, наприклад, бактеріальний рак, інфекційний опік і вірус смугастості. Проти них немає лікування і троянда, на жаль, приречена.

З комах цій культурі особливо страшна щитівка, оскільки в разі виходу ситуації з-під контролю позбутися від дорослих особин цього шкідника буде неможливо (не допоможуть навіть інсектициди).





На правах реклами