Ми у Facebook
06.10.2020, 15:09

Сендвіч-панелі — якісне та економічне будівництво

Сучасні сендвіч-панелі — будівельний матеріал нового покоління, що з успіхом використовується як в комерційному, так і в житловому будівництві. До його важливих переваг відносять легкість в експлуатації та незначний бюджет зведення споруди, в порівнянні з традиційними матеріалами.
Сендвіч панелі — це будівельний матеріал, який використовується для облицювання стін та покрівлі. Він має багатошарову структуру, що складається з двох листів жорсткого матеріалу (метал, ДВП, ПВХ, магнезитова плита) й утеплювача між ними. В якості утеплення використовують мінеральну вату, пінополістирол, пінополіуретан тощо.

Елементи сендвіч-панелі з'єднуються між собою методом холодного або гарячого пресування. Обидві технології наділяють матеріал міцністю, надійністю і довгим терміном експлуатації.
Історія створення матеріалу
Вперше сендвіч-панелі використав у 1930 році в Америці архітектор Френк Райт, коли проектував одноповерхове економічне житло. Першочерговою задачею для Райта було зробити естетичний та простий в експлуатації матеріал, тому перші будівельні плити мали безліч недоліків.

В 1950 році архітектор Олден Б. Доу, учень Райта, вдосконалив панелі й надав їм трьохшарову структуру, що складалась із поліестеру, покритого фанерою. В масове виробництво новий будівельний матеріал для спорудження житлових будинків запустила компанія Koppers Inc. в 1959 році. Але великим попитом новітня розробка не користувалася, переваги сендвіч-панелей оцінили значно пізніше.

Різновиди сендвіч-панелей


За специфікою застосування є:

1. Стінові сендвіч панелі. Їх використовують для облаштування зовнішніх стін, підшивки стелі, в якості міжкімнатних перегородок. Фасадні сендвіч панелі виробляють з різних матеріалів природного і синтетичного походження: металу, деревини, натурального каменю, керамограніту, фіброцементу та інших.
2. Покрівельні сендвіч панелі. До якості та виробництва покрівельних плит пред'являють більш жорсткі умови, адже навантаження на дах споруди значно більше, ніж на стіни. Тому сендвіч панелі для покрівлі виготовляють з оцинкованого сталевого сплаву і забезпечують їх рельєфом для відведення атмосферних опадів.

Покрівельні сендвіч панелі
Покрівельні сендвіч панелі

Де використовуються сендвіч панелі


За допомогою седвіч-панелей зводять різні одно- та багатоповерхові будівельні об'єкти. В житловому будівництві — це каркасні будинки, які швидко збираються, а в комерційному — зібрані на базі металевого каркаса споруди, що не потребують довготривалого зведення. Також сендвіч-панелі використовують для утеплення й відновлення старих будівель. Потрібно тільки правильно підібрати матеріал, щоб він відповідав призначенню.

Здебільшого за допомогою тришарових конструкцій зводять:

• дачі, котеджі та побутові приміщення;
• промислові об'єкти (цехи, заводи);
• складські приміщення та логістичні термінали;
• споруди в аграрному секторі (ферми, овоче-, фрукто- та зерносховища);
• торгові центри, магазини, павільйони;
• офісні й адміністративні приміщення;
• спортивні комплекси.

Сендвіч панелі
Сендвіч панелі

Переваги сендвіч панелей


У сендвіч-панелей є ряд беззаперечних переваг:

1. Короткі терміни зведення об'єкту, в незалежності від пори року. Каркас з металоконструкцій швидше та легше обшивати підготовленими для цього блоками, ніж окремо обладнувати кожний шар.
2. Невелика вага. Завдяки цьому споруда не потребує міцної основи. Також незначна вага полегшує зберігання, транспортування та монтаж сендвіч панелей.
3. Звуко- та теплоізоляційні властивості. За цим параметром матеріал перевершує інші утеплювачі.
4. Значна кольорова гамма. Це дає можливість підібрати будь-який відтінок сендвіч панелі для стін і покрівлі, щоб готова будівля гармонійно виглядала серед навколишнього ландшафту. Також не потрібне додаткове декоративне оздоблення поверхні.
5. Вогнетривкість. Матеріал повністю відповідає стандартам пожежної безпеки, тому обмеження щодо його використання в будь-яких приміщеннях відсутнє.
6. Екологічність і безпечність для здоров'я людини. Сендвіч-панелі стійкі до утворення цвілі та грибків.
7. Незначна вартість у порівнянні з такими матеріалами, як цегла, бетон або деревина. Це дозволяє вкластися в обмежений бюджет.

Сендвіч-панелі для будівництва неможливо переоцінити — з них дійсно виходять міцні та довговічні споруди з мінімальним вкладенням коштів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ