Ми у Facebook
20.10.2020, 12:16

«ЗА МАЙБУТНЄ» наведе лад

Уже минуло понад два десятиліття, як Рівненщина потерпає від бурштинової лихоманки. З року в рік, десятиліття за десятиліттям влада усіх рівнів скрушно заламує руки, бідкається та схлипує з цього приводу, кажучи, що страшенно стурбована. Точніше – робить вигляд, що стурбована.
Ніхто навіть не порахує, скільки, виїзних комісій, нарад та колегій відбулося, приміром, у Клесові, де свого часу почалося бурштинове свавілля. Чиновники і депутати різних рівнів із опечаленим виглядом подивляться на місячні ландшафти, розкажуть, що заважає дати раду проблемі… А вона, проблема, тим часом час не лише не вирішувалася, а щораз ставала глибшою, пустивши як екологічне та соціально-економічне, так і кримінальне коріння. Хоча треба було забезпечити елементарне – виконання закону, який дозволяв видобуток бурштину тільки державі.

У результаті за майже два десятиліття маємо тисячі гектарів сплюндрованих земель і лісів, тонни видобутого і контрабандою вивезеного за межі держави бурштину, мільйони (і це за найскромнішими підрахунками) доларів, що пропливли повз бюджет країни. Тим часом у бюджетах районів, що буквально лежать (чи лежали?) на бурштинових родовищах, не можуть навіть елементарну дорогу зробити чи ФАП відремонтувати.

І навіть вистражданий кількома скликаннями Верховної Ради так званий закон про бурштин фактично майже не змінив ситуацію. Влада, щоправда, хвалиться, що на аукціоні придбали кілька бурштинових ділянок приватні структури. Ну дуже хотілося б дізнатися через деякий час, який обсяг видобутого вони задекларують, скільки податків сплатять… А ще - як у цьому випадку трактувати записане у Конституції право народу на землю, надра і природні ресурси. Як би пафосно це не звучало, але бурштинові багатства – це власність усіх громадян держави, а не старателів та спритних бізнесменів. І навіть у цих законодавчо-правових умовах, які нині існують в країні, цю норму можна виконати. Було б, як кажуть, бажання.

Приклад цьому днями продемонстрували наші волинські сусіди. Там відбувся перший в Україні відкритий аукціон з продажу бурштину-сирцю. Про це повідомила пресслужба Волинської обласної ради.

На торгах продали 627 кг бурштину на загальну суму 21,6 мільйона гривень. Усього було виставлено на торги 1 тонну 84 кг «сонячного каміння». Йдеться про бурштин, видобутий комунальним підприємством "Волиньприродресурс". Офіційний видобуток каменю на Волині розпочався лише у вересні цього року. Тепер у Луцьку планують проводити такі аукціони щомісяця, а в перспективі – виходити на міжнародні ринки бурштину.

Як стверджує народний депутат, лідер політичної сили «ЗА МАЙБУТНЄ» Ігор Палиця, який ініціював офіційний видобуток бурштину на Волині, коли був головою місцевої облради, цей аукціон мав бути проведений значно раніше. Однак перешкоджали цьому правоохоронні органи й державна влада.

«За три роки, які нам не давали працювати, обласний бюджет втратив пів мільярда гривень, за які можна було побудувати школи, дитсадки, дороги. Це два бюджети розвитку Волинської області», − зазначив він.

На думку депутата, випробувану схему слід застосовувати й для видобутку інших копалин та поширювати її на всю країну.

«Нарешті область і всі волиняни почнуть заробляти від того, що знаходиться під землею. Такий досвід має перейняти вся Україна – нафта, газ, пісок, щебінь, бурштин. Ліцензія на це має належати комунальним підприємствам», – вважає Палиця.

Цікаво, а пересічні жителі Рівненщини, а не «бурштинщики» і «кришувателі» незаконного бізнесу, коли відчують хоч якийсь позитив від того, що живуть на такій щедро обдарованій Богом землі? Нині представники різних політичних сил в обласній раді об’єдналися у своїй ненависті до партії «ЗА МАЙБУТНЄ». Можливо, бояться, що прийдемо і наведемо порядок?

- Якщо жителі Рівненської області повірять партії «ЗА МАЙБУТНЄ» і повірять мені, ми точно наведемо лад. І ми точно зробимо так, що не буде ні бандитів, ні якихось копалень чи розкопок, де все йде по кишенях і нічого не потрапляє в бюджет…Камінь буде офіційно продаватися на аукціонах, ці гроші йтимуть в бюджет, і за ці гроші розвиватиметься Рівненська область. Ми це зробили на Волині, зробимо це й на Рівненщині, - запевнив в ефірі телеканалу "Рівне 1" Ігор Палиця.



Передвиборча агітація





На правах реклами