Ми у Facebook
29.10.2020, 22:55

На Рівненщині триває мистецький проект, присвячений пам’яті композитора та диригента Федора Гощука

У цьому році ГО «Агенція сталого розвитку міста» реалізовує проект «Відзначення 65-річчя з дня народження українського композитора та диригента Гощука Федора Васильовича» за підтримки Українського культурного фонду.
Проект присвячений вшануванню пам’яті заслуженого працівника України, лауреата обласної мистецької премії ім. Германа Жуковського Федора Васильовича Гощука. Творчість даного митця є вагомою частиною культурної музичної спадщини, однак, зважаючи на низький рівень популярності народного хорового мистецтва в Україні, досі вона не була гідно представлена та популяризована серед українського суспільства. Ініціаторкою проекту є дочка музиканта – Олеся Гощук.

Вихідець із Закарпатської області, Федір Гощук здобував вищу музичну освіту в Рівненському державному інституті, а по завершенню навчання переїхав працювати в м.Березне, де впродовж 30 років очолював місцевий народний хор «Богуш». Під керівництвом Федора Гощука Березнівський народний хор був єдиним колективом в Україні, який тричі (1995, 1998, 2004 р. р.) ставав лауреатом престижного Всеукраїнського фестивалю-конкурсу колективів народного хорового співу ім. П. Демуцького.

Також творча діяльність митця пов’язана з м.Вараш – з 2006 року він керував хоровим колективом при центрі дозвілля відділу культури та туризму міської ради, який сьогодні з поваги до свого засновника та першого керівника має офіційну назву – Вараський народний аматорський хор імені Федора Гощука. А з 2008 року Федір Гощук займав посаду директора Вараської дитячої музичної школи.

Федір Гощук мав особливе ставлення до української музики та своїй роботи в цій галузі. Вважав, що до публіки потрібно виходити зі своїм, не схожим на інший, репертуаром. А якщо виконувати відому пісню, то неодмінно в своєрідній обробці. Тому хорові колективи Вараша і Березного, очолювані ним, мали неповторне творче обличчя і оригінальний та унікальний репертуар. Як автор власних творів і обробок народних пісень лише малу дещицю опублікував у трьох збірках: «Птахом над Поліссям полечу» (Рівне, 1993), «І собі калину посадіть» (Здолбунів, 1993 р.), «В госточки прийшли співаночки» (Київ, 2005 р.).

У розквіті творчих літ через тяжку хворобу музикант помер в 2016 році. Однак його родина та колеги бережуть пам’ять про чудового музиканта, чоловіка та батька. Тому в честь 65-річчя маестро, яке йому не судилося зустріти на музичній сцені, реалізовується грантовий проект, який покликаний популяризувати творчість Федора Гощука.
В рамках проекту започатковано обласну музичному премії в галузі народного хорового мистецтва імені Федора Гощука, створюється сайт, присвячений життю та творчості музиканта, буде видано збірку його авторських нот та обробок українських народних пісень, а також створені відеоматеріали-спогади про композитора та диригента, який все життя любив та популяризував українську пісню.

За проектом можна слідкувати на сторінці в мережі фейсбук https://www.facebook.com/hoschuk.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ