Ми у Facebook
07.11.2020, 12:00

Що робити, якщо ви стали свідком правопорушення?

У кожного з нас є шанс у будь-який момент стати свідком правопорушення. Ці ситуації зазвичай непередбачувані, у момент злочину дехто може не зорієнтуватися, як саме правильно вчинити.
Які права та обов'язки свідка? Офіційні роз'яснення Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України.
 
Згідно із Законом, якщо ви стикнулись із правопорушенням або стали свідком ситуації, яка, на вашу думку, є протиправною та може містити ознаки кримінального правопорушення, слід негайно повідомити про це поліцію за телефоном «102» та дочекатися прибуття поліцейських для надання свідчень. Також намагайтеся запам’ятати прикмети злочинця, хід подій – що говорили та робили учасники ймовірного кримінального правопорушення. А якщо є можливість, то найкраще – зняти все на відео.

Як свідок ви маєте право:

- знати, у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні вас допитують;
- під час давання показань та участі у проведенні інших процесуальних дій користуватися правовою допомогою адвоката, повноваження якого підтверджуються положеннями КПК України;
- відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів та членів своєї сім’ї, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні вами, близькими родичами чи членами вашої сім’ї кримінального правопорушення;
- заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передбачених законом тощо.

Як свідок ви зобов’язані:

- прибути за викликом до слідчого, прокурора, судді чи суду;
- давати правдиві показання під час досудового розслідування та судового розгляду;
- не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора, суду відомості, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, що здійснюються (здійснювалися) під час нього, і які стали відомі вам як свідку у зв’язку з виконанням ваших обов’язків.

За завідомо неправдиві показання свідку загрожує кримінальна відповідальність:

- у випадку доведеності його вини – виправні роботи на строк до 2 років або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років;
- якщо неправдиві показання надані у справі з обвинуваченням у тяжкому або особливо тяжкому злочині, а також вчинені з корисливих мотивів, міра покарання щодо свідка значно суворіша – виправні роботи на строк до 2 років або обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.



Якщо ви не впевнені, що саме ця людина вчинила протиправні дії, свідком яких стали, надавайте лише ті свідчення, у яких ви впевнені. Пам’ятайте, що від цього може залежати майбутнє іншої людини. Варто розповідати усе, в чому впевнені, навіть найдрібніші деталі – дуже часто вони є ключовими.

Докладніше з роз'ясненнями фахівців Координаційного центру з надання правової допомоги Мін'юсту можна ознайомитись за посиланням https://bit.ly/2TQTNIV





На правах реклами