Ми у Facebook
12.02.2022, 17:17

Фрукт сезону: корисні властивості хурми для вашого здоров’я

Фото - Tochka.net

Чому корисно їсти хурму?
Хурму можна їсти свіжою, в’яленою, робити різні десерти, варення, салати, а також виготовляти вино, сидр і пиво. Хурму відносять до листопадних або вічнозелених дерев і чагарників родини Ебенові. Латинська назва хурми — Diospyros має грецьке походження і перекладається як «їжа богів» або «божественний вогонь».

Багато видів хурми мають їстівні плоди, тому дерева і чагарники культивуються в багатьох країнах Євразії, а також в США і Австралії. Деякі вважають, що хурма — це фрукт, але насправді хурма — це ягода. Плоди хурми великі, м’ясисті, розміром з середнє яблуко. Хурма дозріває в кінці осені і може залишатися на деревах до зими.

Фото - Tochka.net
Фото - Tochka.net


Якщо хурма дуже в’яже рот і гірка на смак, значить плоди не дозріли. Стигла хурма солодка на смак. У міру дозрівання в плоді знижується рівень таніну (речовина володіє дубильними властивостями і терпким смаком). В супермаркетах або на ринку часто можна зустріти «шоколадну хурму». Це південноамериканська хурма, яка при дозріванні темніє і набуває смак шоколаду. Також на прилавках багато хурми сорту Шарон, яку вивели в Ізраїлі. Цей сорт маркетологи назвали в честь рівнини Шарона в Ізраїлі, справжня же назва сорту — Тріумф. Така хурма має більш м’який смак і не містить серцевини.

Корисні властивості хурми

Хурма містить залізо, марганець, а також дубильні речовини, вітамін С і бета-каротин. Вміст цукру в хурмі досить високий, але не дивлячись на це, хурма має невисокий глікемічний індекс (тобто не сприяє швидкому підвищенню цукру в крові).

Фото - Tochka.net
Фото - Tochka.net


Хурму рекомендують вживати при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів. Хурма корисна і при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити в свій раціон хурму. Хурму не рекомендують їсти людям, які нещодавно перенесли операцію на черевній порожнині, через високий вміст таніну в плоді. Також надмірне вживання хурми може привести до гострої кишкової непрохідності.





На правах реклами