Ми у Facebook
21.01.2021, 15:21

Куди рівнянам подіти ялинку?

Фото - Kalushnews.city

Підходять до завершення радісні зимові свята. І особливий атрибут святкових днів - ялинку, скоро доведеться викидати.
Особливої процедури, за якою у Рівному можна позбутися ялиники - немає, але є кілька варіантів, куди подіти деревце.

Хто цим повинен займатися?

В управлінні ЖКГ Рівненського міськвиконкому повідомили, що є кілька способів утилізації непотрібних хвойних: просто викинути до смітника, звідти дерева заберуть комунальники, відвести до Рівненського зоопарку чи до КП " Рівненський міський трест зеленого господарства".

В Рівненській ОДА також повідомили, що утилізовувати непотрібні ялинки повинні комунальні служби:

"Чіткої процедури утилізації ялинок немає, але це організовують комунальні підприємства. Приміром, в нас (у Рівному - авт.) працює КАТП-1728, кожен мешканець багатоповерхівки може залишити біля контейнерів. Ялинки подрібнюють на 3 підприємствах: Спецкомбінат "Ритуальна служба", КП " Рівненський міський трест зеленого господарства" та МіськШЕУ. Можна звертатися напряму, але не раджу, наша комунальна служба буде реагувати на викинуті ялинки, так само як і комунальні служби в інших районах. І таким чином організовувати роботу, але наголошую, що ця робота організовується комунальними підприємствами, які працюють в містах та ОТГ" - говорить заступник голови Рівненської ОДА Сергій ПОДОЛІН.


В розмові з кореспондентом ОГО, директор КАТП-1728 Ростислав КРАЛЮК підтвердив, що працівники комунального підприємства забирають ялинки, якщо ті є біля сміттєвих баків.

Ялинки переробляють на щепу

Крім цього, як уже зазначалося, ялинки утилізовують в КП "Рівненський міський трест зеленого господарства"

"Ми переробляємо їх на щепу, поки що (18 січня - авт.) жодної ялинки до нас не поступило. І минулого року також", - зазначає керівниця Комунального підприємства "Рівненський міський трест зеленого господарства" Ірина САВЧУК.

Здати ялинку на переробку можна безкоштовно.

В зоопарк можна везти не всі ялинки

А от для звіринця не всі ялинки - підходящі:

"Ялинки, які були в будинках, ми не приймаємо, бо є ризики, що до звірів потраплять новорічні штучні оздоби. Ми можемо прийняти тільки ті ялинки, які були на вулиці, які не продали, наприклад", - підкреслює директор рівненського зоопарку Олег ПАВЛЮК.

Куди дівають ялинки наші сусіди?

У Львові, як повідомляє прес-служба Львівської міської ради, 20 та 27 січня до 14.00 год. мешканці зможуть залишити ялинки біля контейнерних майданчиків, аби ШРП могли зібрати та передати їх на утилізацію. 25−26 січня 2021 року, з 11.00 до 15.00 год. працюватимуть мобільні пункти збору ялинок.

На Волині, як повідомляє видання Volyn24., при державних лісогосподарських підприємствах області, де виробляють щепу технологічну, вже працюють пункти прийому хвойних дерев.

Повернути нереалізовані ялинки та сосни у держлісгосп для подальшої переробки можуть не тільки підприємці та всі волиняни. Мешканцям Луцька повідомили, що хвойні із вдячністю приймуть у Луцькому зоопарку. За словами звіринця Людмили ДЕНИСЕНКО, це не лише урізноманітнить раціон тварин, а й для багатьох звірів стане забавою.

В Тернополі, як повідомляє видання 0352.ua, частину непотрібних ялинок використовують ЖЕКи, щоб розпалювати. Тому для того, аби ялинку комунальники підібрали після свят, її досить залишити неподалік контейнера.





На правах реклами