Ми у Facebook
09.09.2021, 11:30

Топ найкращих книг ХХ століття

Рейтинг найкращих книг ХХ століття, складений на основі відгуків та оцінок користувачів ресурсу Goodreads.
1. Харпер Лі “Вбити пересмішника”

Дія роману “Вбити пересмішника” відбувається в 30-ті роки ХХ століття у вигаданому американському містечку Мейкомб. Головний герой, адвокат Аттікус Фінч, не лише захищає права в суді, але й робить усе можливе, щоб прищепити землякам почуття поваги до інших. Виховуючи своїх дітей, Фінч завжди наголошує на тому, що пригноблення та насильство — неприпустимі.

2. Джордж Орвелл “1984”

Чи справді майбутнє людства можна окреслити словом “світле”? Хтось щиро в це вірить, хтось — ні. Але в будь-якому випадку, заплутавшись в реаліях сучасного світу, всі ми шукаємо відповіді на якісь питання — чому все відбувається так? Що нас чекає завтра? І тут в пригоді стане роман-антиутопія Джорджа Орвелла “1984”.

Вигадана супердержава постійно воює з двома іншими, і не важливо, які країни об’єднуються для боротьби, нічого не змінюється — хтось виграє, хтось — програє, але війна триває. Майбутнє, в якому є місце лише тоталітаризму, світ, в якому життя людини — це страх, ненависть та доноси. І як би не хотілось зруйнувати систему, діло це марне, бо знищити те, у чого нема ні серця, ні мозку, ні цілі — неможливо. Смерть кожного в цій безперервній бійні — не так фізична, як духовна, бо все, що робить людину людиною — оголошене поза законом.

3. Джон Р.Р. Толкін “Володар Перснів”

“Володар Перснів” — пригодницький роман, наповнений не лише фантастикою, але й глибокою мудрістю. Гобіт Фродо Торбина має дістатись до Судної Гори, щоб там знищити Перстень Влади. Цей Перстень йому довірив його дядько та наставник. Тепер герой має виконати місію, і не відступати перед труднощами. Адже Перстень хоче захопити Темний Володар, щоб з його допомогою завоювати увесь світ.

4. Анна Франк “Сховище. Щоденник у листах”

“Сховище. Щоденник у листах” — реальна оповідь 13-річної дівчинки-підлітка Анни Франк, яка пережила Голокост.

Спочатку вона вела свій щоденник лише для себе, але згодом почула по радіо виступ нідерландського міністра освіти у вигнанні, який заявив про те, що після війни потрібно буде зібрати якомога більше документальних матеріалів та опублікувати їх.

Анна хотіла, щоб її книжку теж прочитав світ, та, на жаль, дівчинці не вдалось побачити свій щоденник надрукованим — в серпні 1945 року її та ще 7 євреїв, які переховувались від гітлерівців, заарештували. Вона загинула у концтаборі, коли їй було 15 років.

5. Антуан де Сент-Екзюпері “Маленький принц”

Чи є серед ваших друзів лис? Ні, а от у відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері він був. Одного разу, перелітаючи Атлантичний океан, його літак зазнав аварії над Лівійською пустелею. Там йому довелося провести 10 днів, і поки він ремонтував літак, до нього приходив пустельний лис. Екзюпері подружився з ним, а через деякий час написав казку “Маленький принц”, в основу якої і лягло це знайомство.

Хоча “Маленький принц” — казка про мудрість дитячої душі, вона не схожа на інші казки, адже в ній присутні “недитячі” поняття, на її сторінках відкривається справжнє бачення світу.





На правах реклами