Ми у Facebook
27.01.2021, 19:31

51% українців перебувають за межею бідності - Інститут демографії

Станом на середину 2020 року рівень бідності серед українців становив 51%. До початку 2021 року цей показник, ймовірно, збільшився, адже багато громадян втратили доходи через карантин.
Про це розповіла в інтерв'ю виданню LIGA.net директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України (ІДСД) Елла Лібанова.

За її словами, таку оцінку Інститут зробив виходячи із даних Державної служби статистики. Для підрахунку бідності ІДСД використовує «розрахунковий прожитковий мінімум», який станом на середину 2020 року становив 3845 гривень.

Посадовиця уточнила, що для бідних українців характерні наступні особливості:

● відсутність вищої освіти (серед громадян з вищою освітою рівень бідності становить 11%, серед громадян тільки з середньою освітою — 29%);
● робота із неповною зайнятістю;
● зарплата, яка межує з мінімальною;
● багато дітей у сім'ї.

«Народження другої дитини (в Україні — ред.) створює дуже серйозний ризик зубожіння. Багатодітні сім’ї майже всі бідують», — зазначила Лібанова.

За її прогнозами, кількість українців і надалі скорочуватиметься: «Ще до 2014 року ми давали оцінку на 2050-й — 36 мільйонів. Зараз, я думаю, варто говорити десь про 29-30 мільйонів», — сказала директорка ІСІД.






На правах реклами