Ми у Facebook
16.02.2021, 10:08

Вчені вперше вивчили вплив вейпінгу на організм

У перші роки формування вейп-індустрії в усьому світі було прийнято говорити в основному голосами виробників і споживачів електронних сигарет і рідин для них.
Однак пізніше в цю публічну дискусію вступили великі тютюнові компанії, які організували в ЗМІ справжню пропаганду проти альтернативних систем доставки нікотину, в рамках якої часто звучать нічим не обґрунтовані звинувачення. В цілому, загальна стурбованість щодо того, яким чином вейпінг впливає на організм, виглядає цілком логічно. Особливо це стосується рідин для вейпа, які представлені у величезній різноманітності в будь-якому поважному вейп-шопі - https://cloudfall.com.ua/zhidkosti/.

Багато людей, наприклад, проявляли стурбованість тим фактом, що довгострокових досліджень про вплив електронних сигарет на організм ніхто не проводив, між тим сама ця культура виглядала максимально доступною кожному, оскільки будь-якому користувачеві не становило жодних труднощів обзавестися відповідним пристроєм і купити нікотин, окремо або в складі тієї чи іншої рідини.

І така невизначеність зберігалася роками, незважаючи на те, що вейпери і виробники електронних сигарет неодноразово відзначали, що не вважають електронні сигарети повністю безпечним захопленням, щороку звучали тези, згідно з якими меншу шкоду від вейпінгу в порівнянні зі звичайними сигаретами потрібно ще довести. Тепер же в однієї зі сторін цього багаторічного спору з'явився досить вагомий аргумент. Близько року тому група дослідників з США опублікувала перші результати довгострокового експерименту, покликаного встановити зв'язок між вейпінгом і захворюваннями легень і дихальної системи в цілому.

Як пишуть автори дослідження в своїй статті для Американського журналу профілактичної медицини, вони відстежували стан здоров'я користувачів електронних сигарет протягом трьох років. В результаті було встановлено, що середньостатистичний вейпер приблизно в 1,3 рази частіше стикається з ризиком розвитку захворювання органів дихання, ніж ті люди, які ніколи не вживали ні сигарети, ні їх електронну альтернативу. При цьому вчені окремо підкреслюють, що в рамках того ж дослідження їм вдалося знайти підтвердження теорії, згідно з якою вейпінг насправді значно менше шкодить організму людини, ніж куріння тютюну. Так, курці звичайних сигарет стикаються з розвитком респіраторних захворювань в 2,5 рази частіше, ніж люди, яких ніколи не торкалася ця згубна звичка.

У той же самий час, додають автори дослідження, з найбільшим ризиком розвитку таких захворювань стикаються ті люди, які одночасно використовують і класичні, і електронні сигарети. У їхньому випадку ризик зіткнутися з тією або іншою недугою підвищується в 3,3 рази.

Втім, додають вчені, їх дослідження не доводить і не встановлює причини таких побічних ефектів, а лише дозволяє виявити і простежити закономірності, щоб визначити ступінь шкоди для здоров'я від вживання тих чи інших продуктів з вмістом нікотину. При цьому в дослідженні є і одне застереження. За словами його авторів, контрольна група з вейперів, за якими вони стежили три роки, могла включати в себе людей, які до переходу на електронні сигарети цілком могли роками палити звичайні тютюнові вироби. І якщо це так, то ефект від зниження шкоди, що завдається організму при переході на вейп, може виявитися ще більш істотним, ніж було прийнято вважати раніше, що стане новим ударом для тютюнових компаній.





На правах реклами