Ми у Facebook
18.02.2021, 23:11

Як знайти роботу в інтернеті?

Пошук роботи забирає багато часу. Далеко не кожен може місяцями шукати посаду з відповідною зарплатою. Покроковий алгоритм дій допоможе отримати роботу мрії в короткі терміни.
Дізнайтеся у цій статті де шукати роботу в Україні і як скласти професійне CV та супровідний лист до резюме, щоб точно отримати запрошення на співбесіду.

Як знайти роботу в мережі?


Якщо ви вирішили працевлаштуватись, тепер не потрібно ходити по відділах кадрів, стопками роздавати резюме, дізнаватися про вакансії по телефону. Вся інформація компаній з України та інших країн викладена в мережі. На ресурсах знайдете доступні пропозиції з умовами, які вас влаштують. Якщо захочете змінити рід занять, зможете відстежити, які фахівці з першої десятки цікавлять роботодавців.

На яких ресурсах шукати роботу?


Для початку складіть список HR-агентств, скориставшись рейтингами. Опитування людей поколінь X і Y, і Z показують, що тренди швидко змінюються.

Найпопулярніші місця пошуку роботи в Україні – це Work.ua, Rabota.ua, UA.Jooble.org, OLX, Trud.com, Novarobota.ua, Freelance.ua. GRC.UA. На сайтах викладені тисячі вакансій.

Веб-ресурси оптимізовані для роботи з будь-якого пристрою. Читайте умови користування сайтом. Якщо вони влаштовують, то реєструйтеся, створюйте профіль, подавайте резюме для роботи. Всі портали мають продуманий функціонал. Інтегрована система з фільтрами допомагає швидко знайти вакансію з потрібною зарплатою. За щомісячну плату можна користуватися преміум-версією, отримувати консультації з приводу працевлаштування.

Важливість рекрутських сайтів складно переоцінити, але існують і інші джерела як job-портали з диференціацією за сегментами ринку. Зайдіть – і побачите на головній сторінці пропозиції. Бази постійно оновлюються. При відсутності інформації потрібної компанії зателефонуйте до відділу з підбору персоналу, поцікавтеся відкритими вакансіями. Перспективні професійні спільноти в соцмережах, де можна дізнатися про пропозиції безпосередньо від роботодавців, особливості роботи фріланс на онлайн-біржах і за кордоном.

Знайти вакансію в інших країнах допомагають міжнародні майданчики.

1. Пошукові системи з великою базою даних - LinkedIN, Layboard.
2. Найбільший агрегатор Indeed містить мільйони пропозицій від роботодавців і рекрутських агентств для IT- здобувачів і не тільки.
3. Monster і Dice - провідні міжнародні портали. Щомісяця обробляють мільйони резюме від претендентів з різних країн.
4. Якщо потрібна робота в медіа, рекламі, реєструйтеся на Mediabistro.

Стратегія пошуку роботи


Поставте собі за мету пошук ідеальної роботи та дійте за алгоритмом. Почніть з формулювання своїх критеріїв ідеальної роботи. Задайте собі питання, яка посада вас влаштує, порівняйте з професійними компетенціями і особистим потенціалом. Вивчіть умови роботодавця до кандидата і порівняйте, наскільки їм відповідаєте.

Щоб не завищувати вимоги по зарплаті, поцікавтеся розміром виплат в компаніях, виведіть для себе середню суму. Якщо вважає себе експертом, сміливо накидайте 5-10%.

Як скласти резюме, щоб отримати запрошення на співбесіду?


Раніше портали з працевлаштування брали анкети в текстовому форматі. Сьогодні здобувачі зобов'язані заповнювати шаблони з розділами. Важливо, щоб ваше резюме мало всі обов'язкові розділи та виглядало професійно. Для подачі на міжнародні сайти заповнюєте CV зразок англійською мовою.

Обов'язкові розділи резюме:

• посада;
• ім'я та контактні дані;
• відомості про основну і додаткову освіту;
• досвід роботи;
• особисті досягнення;
• професійні навички.

Оцініть резюме критично. Чи достатньо рекрутеру інформації для переконання у вашому професіоналізмі через описані досягнення і досвід? Якщо подаєте анкети на різні вакансії, редагуйте окремо. Розділи з персональними характеристиками повинні відповідати запитам роботодавця.

Як виглядає ідеальний супровідний лист?


За статистикою HR агентств та центру Superjob.ua 54% претендентів вважають супровідні листи зайвою витратою часу. Але варто зауважити, що більшість з них отримує банальні листи, з однаковим текстом. Такий підхід - це справді даремно витрачений час. Лише грамотно складений текст підвищує шанси на успіх.

Якщо хочете привернути увагу рекрутера, пишіть сильний супровідний лист. Для CV це неабиякий плюс, адже показує вашу зацікавленість, досвід роботи та інші переваги.

Пишіть у вільному діловому стилі, не дублюйте інформацію з резюме. Уникайте штампів, перерахувань ділових якостей через кому. Супровідний лист до резюме без досвіду роботи пишіть по пунктам:

• привітайте рекрутера («Вітаю, пані Маріє!»);
• назвіть своє ім'я та прізвище, вкажіть звідки дізналися про вакансію;
• напишіть мотиви отримання місця;
• аргументуйте, чому потрібно вибрати вас.

Відсутність досвіду компенсуйте відомостями про стажування на переддипломній практиці, особистими якостями, досягненнями, що стосуються професії, посиланнями на публікації. Доведіть, що у вас є теоретична база. Наприклад, що виконали кілька завдань як фрілансер. Підкресліть швидку здатність до навчання: освоїли комп'ютерну програму за 2 дні, вивчили за 3 місяці іноземну мову.

Підготовка до співбесіди


Якщо після відправлення анкети немає дзвінків і листів, можливо рекрутер його пропустив. Проясніть ситуацію через контакти у вакансії. Вам скажуть, що робити далі. Коли запросили на співбесіду, підготуйтеся психологічно і теоретично.

Дізнайтеся про історію та діяльність компанії, вивчивши їх сайт та інформацію в інтернеті. Рекрутеру потрібно розуміти, що ваші особисті цілі збігаються з цілями компанії.

Приготуйтеся відповідати на типові питання:

• Яку користь ви принесете компанії?
• Ким ви бачите себе через 2-3 роки?
• Якими вашими досягненнями ви пишаєтеся найбільше?
• Чому ви хочете працювати в нашій компанії?
• Які ваші слабкі і сильні сторони?

Неминучі незручні питання. У вас обов'язково запитають про причини пошуку/зміни роботи, професійні невдачі, відносини з керівниками та колективом. Будьте відверті, але уникайте критичних оцінок. Про колишніх керівників говорите в позитивному ключі або нейтрально. Якщо трапився конфлікт, назвіть причину. Не потрібно у всіх випадках говорити, що потрапили під скорочення. Якщо рекрутер вирішить перевірити, то факти, які не відповідають дійсності, скоротять шанси наполовину.

Приготуйтеся розповісти про невдачі. Вчіться правильно підносити матеріал: «Я доручив колезі закінчити проект, але він не вклався в дедлайн. За моєї вини відділ позбавили премії. Я виніс із ситуації урок, і тепер контролюю робочі процеси на кожному етапі». Ситуація показує рівень відповідальності, бажання вчитися на помилках.

Якщо запитують про досягнення, переводьте інформацію в цифри, говорите конкретно: «Переклав бухгалтерську документацію в цифровий формат» або «Оптимізація процесів у відділі під моїм керівництвом дозволяє щомісяця економити 10%».

Домовтеся про зворотний зв'язок


В кінці співбесіди уточніть, коли чекати зворотнього зв'язку. Якщо претендуєте на керівну посаду, процес може затягнутися. Коли компанія серйозно підходить до вибору співробітника, переговори іноді займають кілька тижнів. При відборі кандидатів в Google працевлаштування розтягується до півроку. При масовому наборі співробітників зазвичай відповідають так: «Якщо не передзвонимо протягом тижня, вакансія закрита».

Хорошу роботу складно знайти з першого разу. Рекрутери жартують, що менеджер з продажу задоволений 9-ма відмовами, оскільки знає, що на 10-й раз почує заповітне "так".

Будьте в собі впевнені, і скоро знайдете відповідний варіант!





На правах реклами