Ми у Facebook
04.03.2021, 09:59

Коли закінчиться масковий режим?

Майже рік весь світ живе в новій реальності, внести зміни в яку підштовхнула епідемія Covid-19. Українці вже пережили дві потужні хвилі розповсюдження хвороби, однак, нехтувати правилами протиепідеміологічної безпеки не варто. Безліч вчених працюють над виготовленням вакцини для подолання коронавірусної інфекції, що дає можливість сподіватися на скоріше повернення до звичайного устрою життя. Про прогнозні показники з приводу закінчення епідемії розповімо далі в статті

На шляху до перемоги над хворобою


Згідно інформації Мета новини на сьогоднішній день епідемія має сезонний характер. З настанням більш теплої та сонячної погоди рівень розповсюдження інфекції має понизитися, як це було влітку. Однак, послаблювати застережливі заходи не має сенсу. Для того, щоб рівень пандемії зійшов на мінімум необхідно мати імунітет 60-80% громадян. Даний показник може бути досягнутий природним шляхом, коли перехворіє більшість мешканців країни або за допомогою вакцинування. Метою двох зазначених заходів виступає формування популяційного імунітету, який надасть змогу стверджувати про уповільнення епідпроцесу.

Еталон оцінки епідситуації – індекс розповсюдження. Зазначений показник розраховується співвідношенням кількості захворівших за 8-14 днів в порівнянні з попереднім періодом. Якщо індекс розповсюдження нижче нуля, то прогноз оптимістичний і епідемія йде на спад. Минулої весни та влітку даний коефіцієнт на території України був на позначці 0,7. На даний момент він перевищує одиницю.

Для того, щоб передбачити дату закінчення епідемії коронавіруса необхідно знати певні параметри, серед яких:

• відсотковий рівень громадян, які здобули імунітет;
• період, протягом якого зберігається імунітет на дану хворобу;
• дотримання протиепідемічних заходів всіма без винятку громадянами.

Враховуючи дані Європейського регіонального бюро ВОЗ пандемія коронавіруса може закінчитися в першій половині 2022 року. Найгірший сценарії розповсюдження інфекції залишився позаду. Як оголосив голова бюро Ханс Клюге, хвороба коронавіруса буде розповсюджуватися, але більш повільними темпами і необхідності вводити суворі обмеження не має сенсу. Клюге також наголосив на можливих мутаціях хвороби, за допомогою яких вірус намагається адаптуватися серед людства. Однак, медичні препарати, які розробляються саме для боротьби з коронавірусом також будуть удосконалюватися, що дасть змогу боротьби з мутованими штамами.

Профілактичні заходи при пандемії коронавіруса


Дотримання протиепідемічних заходів значним чином впливає на зупинку процесу розповсюдження інфекції. Нагадаємо, що дотримання масочного режиму, гігієни рук, уникнення значного скупчення людей в закритому приміщенні – найлегший шлях уникнення можливості захворіти. Однак, якщо громадянин відчув нежить, погіршення здоров’я в цілому, підвищення температури, негайно потрібно звертатися до лікаря. Націлюємо не нехтувати зазначеними рекомендаціями, адже від рівня відповідальності кожного залежить ступінь захворюваності по країні.





На правах реклами