Ми у Facebook
07.03.2021, 18:00

Варимо смачну каву вдома: секрети приготування

Як зварити смачну каву вдома
Ідеальний ранок може початися прямо у вас вдома, якщо ви навчитеся варити цей підбадьорливий напій, знаючи всі тонкощі і секрети, інформує Ukr.Media. Для тих, хто втомився бігати в найближчу кав’ярню, щоб поснідати і насолодитися улюбленим напоєм, ми підготували наш сьогоднішній огляд: розповідаємо, що робити зі справжньою кавою у себе на кухні.

Обсмажування

Ми знаємо, що на смак напою безпосередньо впливає ступінь обсмажування кави і розмір помелу. Розрізняють кілька категорій обсмажування, і вибирати “ту саму” ми рекомендуємо, орієнтуючись тільки на свої власні смакові переваги.

Перший ступінь відрізняється кислуватим смаком і малою міцністю. Ви легко визначите таку каву навіть візуально: зерна будуть світло-коричневого, навіть трохи зеленуватого кольору.

Зерна другої стадії обсмажування ідеально підійдуть ласунам, оскільки вони без жодних підсолоджувачів мають солодкуватий смак з шоколадно-карамельними нотками.

Третя і четверта ступені обсмаження вважаються більш міцними, насиченими, з яскраво вираженим смаком. Така кава відмінно підійде для приготування еспресо або капучино.

А ось напій, зварений зі злегка обвуглених зерен п’ятої стадії обсмажування, сподобається любителям міцної, терпкої кави з виразною гірчинкою.



Помел

Кавових справ майстри розрізняють 3 ступені помелу: дрібний, середній і великий. Розмір помелу безпосередньо пов’язаний з методом приготування напою.

Якщо ви віддаєте перевагу користуватися французьким пресом, вам найкраще підійде великий помел, а ось всілякі кавоварки (краплинні, гейзерні або, скажімо, з паперовим фільтром) порадують вас чудовою кавою із зерен середнього помелу (до 0,5 міліметра).

Кавомашина віддає перевагу дрібному помелу (скористайтеся кавомолкою, якщо ваш пристрій не оснащений функцією перемелювання кави). Те ж стосується турки, самі знаєте, що схід — справа тонка, і для такого способу годиться тільки найтонший помел. Слідкуйте, щоб зерна в процесі подрібнення не підгоріли, інакше це помітно зіпсує смак готового напою.

Кава в турці

Кава в турці інакше називається “кава по-східному” — це міцний, найчастіше солодкий і, що головне, нефільтрований напій, для приготування якого використовують найтонший помел зерна (що називається, в пил).

На роль домашньої турки найкраще підійде невеликого розміру мідний або срібний посуд для однієї порції кави по-турецьки, що має широке дно, звужуються ближче до верху, товсті стінки і довгу дерев’яну (щоб не обпектися парою) ручку.

Обов’язково заварюйте каву в холодній воді, попередньо підігрівши турку. У процесі приготування не дайте каві закипіти, але не чіпайте пінку — головну родзинку кави по-східному, яка не просто передає дивовижний смак напою, але і повністю зберігає для нас його тонкий аромат.



Кава з молоком

Людей можна поділити на дві групи: на любителів класичної чорної кави без жодних добавок і невиправних фанатів ніжного капучино — міцного, солодкого або з оригінальними добавками. До речі, ідеальний капучино буде смачним і без жодних додаткових підсолоджувачів: молоко добре пом’якшує і доповнює гіркуватий смак еспресо.

Зберігання

Напевно ви помічали, що мелена кава, яка довго зберігається, вже далеко не така смачна, як свіжа. Вся справа в неправильному зберіганні сировини. По-перше, мелену каву зберігати не рекомендується: в такому вигляді вона дуже швидко втрачає всі свої корисні і смакові властивості.

Зберігайте каву в зернах, подрібнюючи їх безпосередньо перед варінням. Упаковка, яка щільно закривається (бажано — оригінальна) без доступу кисню найкраще збереже насичений аромат кави. Основні вороги якісної смачної натуральної кави — вологість і спека, тому постарайтеся підібрати для ваших зерен темне сухе місце.





На правах реклами