Ми у Facebook
15.03.2021, 23:46

Польський злотий лишається стабільним, незважаючи на пандемію

За словами президента Варшавської фондової біржі Марека Дітла, навіть під час пандемії польський злотий не втратив довіри інвесторів. Більш того – він має усі шанси стати резервною валютою в ряді інших країн.
Це легко перевірити, порівнявши курс валют злотий Луцьк до USD чи EUR. Співвідношення лишилося майже незмінним.

Злотий і коронавірус


За словами Дітла, в довготривалій перспективі коронавірусна криза закінчиться тим, що польська валюта не втратить довіри інвесторів. Злотий лишається стабільним і передбачуваним, в чому й полягає ключова його перевага. Дітл також відзначив, що в середовищі валютних трейдерів злотий називають «турбо євро» через стрімкий економічний розвиток Польщі.

При цьому варто зазначити, що наприкінці березня 2021 року польська валюта впала до найнижчого рівня за останні 12 років – до 4,64 злотого до 1 євро. Саме тоді уряд країни оголосив про впровадження більш жорстких обмежень для боротьби з пандемією. Але у 2020 році польський експорт зріс на 2,8%, і саме це є запорукою стабільності економіки в найближчому майбутньому.

Ще однією перевагою польської економіки є те, що вона не надто залежна від іноземного туризму. Це стає особливо важливим у часи пандемії, оскільки валюти ряду країн Центральної та Східної Європи ослабли саме через перекриті кордони у зв’язку з поширенням COVID-19. Сьогодні Польща входить до списку 10 європейських країн з найсильнішими економіками.

Злотий для заощаджень


Для звичайних українців, які не є міжнародними інвесторами, все це означає одне, - польський злотий можна розглядати як перспективний варіант для довготермінових заощаджень. Міцна економіка Польщі та продумана фінансова політика уряду країни гарантують, що по відношенню до ключових світових валют PLN надійно утримуватиме позиції.

Для українців PLN має ще одну перевагу – через близькість Польщі його можна використовувати для розрахунків у сусідній країні. В найближчому майбутньому повний перехід на євро там не планується, тож у подорож можна сміливо вирушати зі злотими в кишені. Враховуючи досить низькі ціни на продукти харчування та господарські товари, заощадження в злотих дозволяють вигідно скупитися у країні-сусідці. Але обмін валют краще здійснювати в Україні, оскільки так ви отримаєте кращий курс.





На правах реклами