Ми у Facebook
13.05.2021, 11:50

У Всесвітній день кульбаби готуємо цілюще варення: рецепти

У четвер, 13 травня відзначають Всесвітній день кульбаби. В цей день прийнято згадувати і звертати уваги на рослини, період цвітіння яких припадає на середину травня.
З давніх давен кульбабки є корисними для здоров'я людини. Адже рослина багата залізом, фосфором, калієм, інуліном, вітамінами А і С. Кульбаби допомагають в боротьбі з цукровим діабетом, захворюваннями жовчного міхура і печінки, авітамінозом, анемією. А ще позбавляє від веснянок і пігментних плям.

Варення з квіток кульбаби не просто смачне, але ще й дуже корисне. Цей весняний десерт швидко відновлює пошкоджені клітини печінки і жовчного міхура після перенесених хвороб, є чудовою профілактикою при астмі та бронхіті.


Найкраще збирати квіти кульбаби опівдні або близько полудня в сонячний день, коли кількість нектару в них максимальна.

Варення з кульбаб. Рецепт 1

Збирають двісті квіткових кошиків, промивають, поміщають в емальований посуд, додають туди один розтертий лимон, і бажано додати 10 листиків вишні. Це надає додатковий аромат варенню. Заливають 1 / 2 літра окропу, варять на маленькому вогні 10 хвилин під кришкою. Після цього наполягають протягом 24 годин, проціджують, віджимають. До цього гарячого відвару додають 750 гр. цукру і варять протягом півгодини. Утворені варення на смак дуже нагадує мед.


Варення з кульбаба. Рецепт 2

Спочатку квітки кульбаби добу вимочують у холодній воді, потім їх віджимають, заливають 0,5 л води і кип'ятять п'ятнадцять хвилин. За три хвилини до кінця варіння додають один-два порізаних лимона разом з цедрою або апельсина. Далі кип'ятять, дають відвару настоятися протягом доби, проціджують, квіти і шматочки лимона або апельсина викидають. Додають у відвар 1-1,5 кг цукру і варять варення в два-три прийоми до кольору й в'язкості меду. Додамо, що дя цього рецепту збирають двісті квіткових кошиків.


Варення з кульбаб. Рецепт 3

Нарвіть 400 квіткових кошиків квіти та добре промийте. Поріжте 1,5 лимона разом з шкіркою. У киплячу воду додайте 1,5 кг цукору і приготуйте сироп. У киплячий сироп покладіть квіти і лимон, дайте закипіти і варіть 10-15 хвилин. В кінці варіння додайте сік 0,5 лимона. Зніміть каструлю з вогню.

Залиште масу настоюватися до наступного дня. На наступний день процідіть і відіжміть квіти. Поставте на вогонь на 20 хвилин. Гаряче варення розлийте по банках і закатати.







На правах реклами