Ми у Facebook
20.05.2021, 14:45

На Львівщині відтворять слов’янське житло, аналогів якому немає в Україні

Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ» запускає унікальний проєкт , аналогів якому немає не тільки в Україні. Мова йде про слов’янське житло Х століття - Пліснеська хижа.
Археологи мають намір реалізувати проект "Пліснеська хижа - 2021".

Про це повідомив археолог, директор Комунального закладу Львівської обласної ради «Адміністрація Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" Володимир Шелеп, пише Гал-інфо.

Давній Пліснеськ – це один з наріжних каменів в історії нашого народу та держави. Це унікальний заповідник, адже він опікується двома пам’ятками археології національного значення (городищем літописного Пліснеська VIII-XIII ст. та курганним могильником XI-XII ст.). Також на його території знаходиться та діє церква Благовіщення Пречистої Діви Марії ЧСВВ XVIII ст. з келіями, пам’ятка архітектури, національного значення.

фото Гал-інфо
фото Гал-інфо


фото Гал-інфо
фото Гал-інфо


Родзинкою цього проєкту є й те, що відбудовується не просто якесь житло, яке розкопали десь на якійсь пам’ятці археології. Мова йде саме про пліснеське житло, добре досліджене ще три десятиліття тому.

фото Гал-інфо
фото Гал-інфо

Цього року усі учасники проекту будуть не тільки відновлювати стародавнє житло, але й паралельно поруч розкопуватимуть справжнє помешкання Х ст.

фото Гал-інфо
фото Гал-інфо

Додамо, що археологи обіцяють у проекті поєднати науку, реконструкцію, емоції, екскурсії. Наразі про деталі цього не розголошують.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ