Ми у Facebook
27.06.2021, 20:48

Що таке тепловий насос?

Тепловим насосом називають сучасне обладнання, яке використовує тепло з навколишнього середовища для опалювання будинку.

Тепловим насосом називають сучасне обладнання, яке використовує тепло з навколишнього середовища для опалювання будинку. Установити тепловий насос можна і в приватному домі, і на виробництві. Такий спосіб опалення — один із найефективніших і найвигідніших. Замовити розробку проєкту системи опалення з використанням теплового насоса, а також його втілення можна в компанії «ТеплоВам» у Львові.

Якими бувають теплові насоси?


Типи теплових насосів тісно пов’язані з особливостями їх роботи. Вони можуть брати тепло з повітря, води або землі й перетворювати його на тепло для обігрівання приміщення. Відповідно до цього теплові насоси бувають такими:

• Геотермальні (система «ґрунт — вода») — беруть теплову енергію із землі. Для цього передбачено систему колекторів, прокладених у свердловинах і розподілених по землі. Такий тип теплового насоса вважається найбільш ефективним, оскільки будь-якої пори року на глибині 1,5–2 метри температура становить не нижче 5–8 градусів тепла.
• Водяні (система «вода — вода») — беруть енергію з води. Колектори такого насоса мають розміщуватися в річці, ставку чи озері або ж у свердловині завглибшки близько 200 метрів. Такі пристрої мають високу тепловіддачу.
• Повітряні (система «повітря — повітря») — беруть енергію з повітря. Повітряні насоси найпростіші в установленні, оскільки не треба виконувати масштабних ґрунтових робіт або бурити свердловини для них. Показують високу ефективність за температури до -20 градусів.

У чому переваги теплових насосів?


Головна перевага всіх теплових насосів — у малих витратах на експлуатування. За кілька років устаткування цілковито окупається. Крім цього, пристрої мають низку інших переваг:

• Висока продуктивність. Агрегат витрачає більше енергії, ніж використовує. Коефіцієнт продуктивності теплового насоса становить від 3 до 5.
• Екологічність. Робота теплового насоса не шкодить довкіллю, оскільки він не створює викидів у атмосферу у вигляді вуглекислого або чадного газу, оксидів азоту, сірки або інших небезпечних для людського здоров’я речовин.
• Надійність і довгий строк служби. Якщо ви дотримуватиметеся всіх рекомендацій щодо експлуатування теплового насоса, він прослужить 20–30 років.
• Універсальність. Величезна перевага теплового насоса полягає в тому, що його можна використовувати для обігрівання приміщення в холодну пору року, для охолодження — в теплу, і весь рік — для підігрівання води. Універсальність пристрою ще й у тому, що він придатний і для приватних будинків, і для підприємств.
• Високий рівень безпечності. Під час роботи теплові насоси не перегріваються, вони пожежобезпечні, а ризик їх вибуху майже рівний нулю, оскільки для роботи їм не потрібен газ або рідне чи тверде паливо.

Коли встановлення теплового насоса — оптимальний варіант?


Система опалення з тепловим насосом може бути максимально ефективним варіантом, якщо у ваш будинок не заведено газ. Маючи таке обладнання, можна взагалі не заводити газ до оселі й заощадити на цьому чималеньку суму.

Якщо електрика — це єдине джерело енергії в будинку, а потужності недостатньо для того, щоб установити електричний котел, то рекомендовано встановлення теплового насоса. Приміром, коли для роботи котла буде достатньо 20 кВт, то для теплового насоса вистачить і 5 кВт.

Використовуючи сучасні технології для опалення та охолодження приміщення, ви зможете крокувати в ногу з часом та отримувати доступну за ціною енергію протягом багатьох років. Звертайтеся до консультантів «ТеплоВам» — вони допоможуть вибрати оптимальну модель, розроблять для вас індивідуальний проєкт системи опалення та втілять його в життя.





На правах реклами