Ми у Facebook
03.09.2021, 11:00

ТОП-5 найкращих фільмів українського виробництва

Український кінематограф часто залишається недооціненим, втім за останнє десятиліття відбулося неабияке пробудження і розквіт цієї сфери на вітчизняному медіаринку.
Пропонуємо вашій увазі підбірку з 5 українських фільмів, вартих уваги глядача.

Віддана (2020)



Екранізація роману «Фелікс Австрія» української письменниці Софії Андрухович. Сюжет фільму розповідає про життя двох зведених сестер, які проживають у Станіславові, яке було австро-угорською частиною України у XIX столітті.

Особливістю стрічки є те, що заради нього було створено понад 1000 унікальних автентичних костюмів, розмовляють головні герої не “кіношною” мовою, а з галицьким діалектом, до того ж, над створенням фільму працювала не одна зірка українського шоу бізнесу.

Наприклад, слова до саундтреку написала реперка Alyona Alyona, а виконали пісню дует Тіни Кароль та Юлії Саніної, головні ролі отримали наші актори Олеся Романова та Роман Луцький, композитором фільму став музикант Євген Філатов, а над костюмами працювала легендарна Леся Патока.


Ціна правди (2019)



Ще один фільм за екранізацією однойменного бестселера письменниці Андреа Халупи про Голодомор 1930-х років в Україні. Події у фільмі відбуваються на території Радянського Союзу в 1933 році. У сюжеті розповідається історія валлійського репортера, який вперше в західній пресі заявив під власним ім’ям про український Голодомор.

Страх, сльози, сила слів та байдужість людей, які на власні очі побачив головний герой, залишає враження не даремності зусиль та прагнень доброчесного британського журналіста.

Так як зйомки відбувалися на території України, задля них Держкіно виділило 25,9 млн гривень, а окрім іноземних були залучені і наші актори - цю стрічку безперечно можна віднести до переліку фільмів українського виробництва, які має переглянути кожен.


Коли падають дерева (2018)



Повнометражний драматичний фільм української режисерки Марисі Нікітюк. Стрічка розповідає історію 5-літньої бунтівної Вітки, її двоюрідної сестри-підлітка Лариси та її коханого молодого бандита Шрама. Драма провінційного містечка, де усі розмовляють суржиком, бояться що подумають сусіди та не знають що насправді робити з власним життям, якщо не жити стереотипами. Цікаво, різко та до болю по-справжньому.

Фільм отримав підтримку Держкіно України, Польського Кіноінституту, македонського Агентства з питань кіно, відзнаку найкращого проекту в індустріальній секції Одеського міжнародного кінофестивалю 2014 року.

Кінокритики доволі по-різному його оцінили, втім варто переглянути цей фільм навіть для того, аби самостійно скласти враження.


Сторожова застава (2017)



Захопливий пригодницький фільм-фентезі нашого виробництва знятий за мотивами однойменного роману Володимира Рутківського. Кіно грайливо занурює у життя сучасного школяра Вітька, який через загадковий портал часу потрапляє у минуле — на тисячу років назад.

Цей фільм є знаковим для українського кінематографу, адже він перший в українському фентезі на широкому екрані. Стрічка встановила високу “планку”: сценарій, актори, костюми, монтаж - усе варте уваги.

Станом на листопад 2017 року існувала домовленість про показ фільму для наступних країн: Китай, Індія, Франція, Південна Корея, Білорусь, Казахстан, Молдова, Киргизстан та Росія.


Моя бабуся Фані Каплан (2016)



Український драматично-історичний фільм режисерки Олени Дем’яненко.

В паризькому передмісті Сент-Женев'єв де Буа, доживає останні дні стара, яка володіє щоденником своєї бабці — Фані Каплан. На основі історій з нього і відбуваються події фільму. Сильний та захопливий фільм про Фані Каплан, жінку, яка у 1918 році здійснила замах на Леніна.

У серпні 2017 року фільм включили у лонг-лист премії Європейської кіноакадемії.











На правах реклами