Ми у Facebook
20.08.2021, 20:43

Спирт по ДСТУ

Якість алкогольних напоїв − важливе питання. Жодне застілля в нашій країні не обходиться без певної кількості міцного. Й часто учасники застілля залишаються незадоволеними. Чому так відбувається? Адже всі спиртові заводи у нас донедавна були державними. Чи вони працюють за вимогами ДСТУ чи ні? Відповіді на ці питання вас здивують.

Норми виробництва


Спиртові заводи працюють за нормами ДСТУ 4222:2003 Горілки, спирт етиловий та водно-спиртові розчини. Газохроматографічний метод визначання вмісту мікрокомпонентів та ДСТУ 4221:2003. Спирт етиловий ректифікований (33940). Як видно з назви, останній раз ці документи змінювались у 2003 році. Змінювались для того, щоб ще більше підняти планку якості.

Ви здивуєтесь, але в Україні діють чи не найсуворіші у світі стандарти якості спирту. Саме в нашій країні винайдено сорт "Пшенична сльоза", який по рівню вмісту шкідливих домішок значно обходить усі державні стандарти. Та навіть дешевші сорти, такі як "Екстра", "Люкс", та "Вищої очистки" в Україні виготовляються за більш суворими вимогами, ніж в інших країнах світу. Навіть сусідня Росія поступається нам за суворістю вимог до чистоти продукту.

Контроль якості


Ми справді можемо пишатись вітчизняною спиртовою галуззю. На заводах сформувалась висока виробнича культура. Інакше було б просто неможливо постійно дотримуватись високих стандартів. А коли виробництво справді масове, то стандарти не змінюються. Навіть якби хтось й захотів порушити технологію, з метою зниження якості, це було б просто не вигідно. Переналаштування обладнання та внесення змін до технологічного процесу коштувало б дорожче. Ніяке зниження собівартості не компенсувало б ці витрати. Тому припустити, що якісь з заводів навмисно виробляє спирт, що не відповідав би ДСТУ, буде помилкою.

Звідки береться неякісна горілка


На відміну від спирту, виробництвом горілки у нас займаються приватні компанії. Хоча сировину вони донедавна закуповували тільки на державних підприємствах. Проте, проконтролювати якість на їх виробництвах вже складніше. Потрібно зауважити, що в цілому великі українські компанії намагаються не економити на якості. Вони роблять кращу у світі горілку.

Проблема в іншому. У нас діють дуже високі податки на алкоголь. Коли ви купуєте в магазині пляшку горілки, то більша частина сплаченої вами суми потрапляє до державного бюджету. Звичайно, знаходяться ділки, які хочуть не платити ці податки, а покласти їх собі в кишеню.

На жаль, механізм контролю дуже поганий. Наша податкова адміністрація поклала всі обов'язки на виробників. Податківці перевіряють великі виробництва. Там все добре. Проблеми виникають в роздрібних мережах.

Значна частина алкоголю на полицях наших магазинів − це підробка. Невідомо, з чого її виготовляють, де беруть спирт.

Де знайти якісний алкоголь


Найпростіший вихід з ситуації − це власне виробництво. Адже ви, так само як й горілчаний завод, можете придбати етиловий спирт. Та приготувати з нього горілку, наливку, лікер чи інший напій. Тоді ви точно будете знати, що використали спирт, виготовлений з дотриманням усіх вимог ДСТУ. Найякісніший у цілому світі.

Джерело - https://spirt-opt.site/uk/





На правах реклами