Ми у Facebook
20.09.2021, 08:00

Огляд професій індустрії геймдеву: хто такий розкадрувальник і навіщо він потрібен?

Розкадрування — важлива частина процесу створення гри. Воно прийшло у геймдев з кінематографа, де допомагає оператору в компонуванні кадру, аби точніше передати задуманий сюжет і смислове навантаження.
Головним інструментом і методом розкадрування раніше був Storyboard, який візуалізує історію. Зовні він нагадує комікс, оскільки складається з послідовності картинок. Але сучасні розкадрувальники використовують у роботі нові технології, звертаючись до спеціалізованих програм, тому мають можливість за необхідності швидко анімувати кадри.

Storyboard artist — популярна сьогодні професія. Так, наприклад, міжнародна студія-розробник мобільних ігор VOKI Games пропонує дуже привабливі умови для роботи — зазирнувши на сайт https://vokigames.com/ua/vakansy/ можна дізнатися про всі актуальні пропозиції.

Від того, наскільки точно фахівець візуалізував сценарій, залежить коректність подальшої інтерпретації концепції і своєчасне виправлення помилок.

Що повинен вміти розкадрувальник


Професія вимагає багатьох вмінь і навичок, які стосуються художньої та технічної підготовки. Професійний Storyboard artist повинен:

• вміти малювати від руки та за допомогою технічних пристосувань, наприклад, планшетів;
• мати навички операторського бачення;
• володіти знаннями композиції, анатомії людини, колористики, перспективи;
• мати досвід створення колажів та роботи з софтом для створення драфтових варіантів відео;
• вміти користуватися таким ПО як After Effects, Final Cut, Premiere, Photoshop;
• бути креативним, дотримуватися дедлайнів та працювати на результат.

Не менш важливими є навички ефективної комунікації, оскільки фахівець взаємодіє з художниками-аніматорами та режисерами. Від того, наскільки злагоджено працює команда, залежить фінальний результат і успіх творчого задуму.

Чим зазвичай займається Storyboard artist




Отримуючи текстовий сценарій, сторібордист розробляє топ-план (схематичний формат з позначеними сценами). Кожен кадр має нумерацію, може бути деталізованим або в стилі мінімалізм. Все залежить від специфіки роботи: сторіборди для власної команди однодумців або клієнтський Storyboard, який вимагає доробок у більшому обсязі. Готові малюнки ключових шотів (кадрів) з поясненнями та вказівками зберігаються у єдиний документ.

Завдяки праці розкадрувальника, вдається уникнути багатьох помилок на фінальному постпродакшені, виключаються непорозуміння і письмовий сценарій віднаходить свій візуальний характер. Це досить нова спеціалізація, але ця професія вже має шалений попит в індустрії розробки відеоігор, тому такі фахівці без проблем знаходять свого роботодавця.





На правах реклами