Ми у Facebook
02.11.2021, 12:22

Будуть тішити око влітку: як правильно посадити гладіолуси восени

Корисні поради для висадки гладіолусів восени
Наприкінці серпня у всіх садах розквітають гладіолуси. Вони прикрашають клумби у парках і на дачних ділянках. Дивовижні букети з цих квітів завжди були приємним подарунком на перше вересня дорогим вчителям, інформує Ukr.Media.

Вирощування гладіолусів йде завжди за класичною схемою з висаджуванням навесні цибулин і з дотриманням правил догляду за ними протягом сезону. Але можна відступити від класики і посадити квіти восени, робити це можна лише у місцевості з помірним і спекотним кліматом. Висаджені цибулини можуть спокійно перезимувати і навесні, за настання сприятливих умов, піти у зростання і розвиватися набагато швидше та ефективніше, ніж висаджені на початку літа.

Під час посадки восени враховують температурні умови. Якщо гладіолуси висаджені за температури, яка більша за +10° С, вони дадуть паростки, але не будуть квітнути і загинуть за зиму. Щоб милуватися приголомшливими за красою квітами, потрібно висаджувати цибулини за два тижні до настання заморозків.

Висаджування гладіолусів восени гарантує появу стійких і міцних квітів у наступному сезоні. Такі рослини менш схильні до різних захворювань і більш стійкі до ураження шкідниками.

Під час посадки гладіолусів у осінній період краще використовувати бічні бульбоцибулини. Для цього використовують метод посадки цибулинок денцем догори. За такого способу центральна цибулина менше розвивається, а бічні розростаються більше. Також можна використовувати поділ посадкового матеріалу на частки, у цьому випадку цибулинка розрізається на частини, і вони висаджуються у ґрунт.



Існує кілька правил висадки бульб гладіолусів:

бульбоцибулини ріжуть на 3-8 частин, залежно від їх розміру, відповідно до кількості бруньок;
кожна цибулина перед розрізанням ретельно оглядається на наявність хвороб, дефектів і знищується за умови виявлення таких;
здорові цибулини ріжуться на кілька частин, щоб у кожної залишався шматочок денця, обробляються зеленкою або марганцівкою і гарненько просушуються;
за 2-3 дні до посадки саджанці слід обробити стимуляторами зростання.

Перед посадкою необхідно обрати місце для цибулин. Підійде добре освітлене сонцем, з гарно розпушеним ґрунтом і добре підживленим компостом та торфом.

Подальший догляд за висадженими цибулинами здійснюється так само як і за тими, що зберігаються за домашніх умов.

Зазвичай гладіолуси висаджують у ґрунт навесні. Досі ще не траплялися прецеденти загибелі саджанців або їх пошкодження при цьому. Усе залежить від місцевості зростання і природних умов.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ