Ми у Facebook
21.10.2021, 11:29

Що робити, щоб троянди не померзли зимою: поради садівникам

Зима з її морозами безумовно небезпечна для троянд
Пам'ятаєте троянду з "Маленького принца", яка боялася протягів? Ці красуні, звичайно, не настільки тендітні, проте зима з її морозами безумовно небезпечна для троянд. Щоб допомогти їм перезимувати, не вимерзнувши, а також приготуватися до цвітіння в новому році, восени рожеві кущі необхідно правильно підготувати до зимівлі. Всі процедури потрібно проводити не менше ніж за місяць до холодів, інформує Ukr.Media.

Догляд за ґрунтом

Троянди дуже не люблять бур'яни, вони уповільнюють зростання кущів, сприяють ослабленню цвітіння, а також вимерзання навіть при слабких морозах. Тому необхідно добре розпушити або прокопати ґрунт по діаметру крони і ретельно звільнити його від бур'янів.

Заражені рослини

Заражені кущі не тільки слабо цвітуть, але і також погано зимують, адже вони ослаблені, а крім того рано скидають листя. Тому при необхідності троянди потрібно обробити сумішшю фунгіцидів та інсектицидів, наприклад, одночасно використовувати «Топаз» і «Актару».



Осіння підгодівля

Щоб троянди добре перезимували, в осінній період їх також необхідно підгодувати. Для підгодівлі в цей період використовуються калійні і фосфорні добрива. Ідеальним вибором стане Суперфосфат, адже він містить фосфор, калій, сірку, магній і кальцій, які зміцнюють кореневу систему, а також допомагають рослинам накопичувати пластичні речовини в стеблах, а значить підвищують зимостійкість кущів, а в подальшому прискорюють їх визрівання. Крім того така підгодівля захищає кущі від хвороб і шкідників, адже після зимівлі вони не будуть ослаблені.

Суперфосфат варто просипати під кущем, а потім прикопати його землею. Пропорції тут наступні: для молодого куща досить 1 ст.л. під молоду рослину і 2 ст. л. — під стару.

Також можна використовувати монофосфат калію, в такому разі буде потрібно розвести 1 ст.л. добрива в 10 л води. Для молодої рослини буде достатньо половини цієї норми.

Якщо ви не хочете використовувати готові добрива, відмінною заміною стане зола хорошої якості. В цьому випадку на кущ потрібно 1 стакан золи, нею потрібно просипати землю під кущем, потім золу прикриваємо зверху землею.





На правах реклами