Ми у Facebook
20.10.2021, 15:15

«Одним лише Меморандумом тарифи не втримати. Потрібне ефективне управління в Києві і на місцях», - лідер «УДАРу» Рівненщини Демчук

12 жовтня Рівненський міськвиконком на своєму засіданні затвердив нові тарифи на опалення для всіх категорій споживачів.
• Тариф для населення підприємству «Рівнетеплоенерго», яке забезпечує теплом не менше 80% споживачів міста, підвищили у півтора рази (з 1795,53 грн. до 2725 грн (з ПДВ)
• для бюджетних установ — з 1660,25 грн до 5173 грн/Гкал (у 3 рази);
• для інших споживачів — з 1766,35 грн до 4704 грн/Гкал (у 2,6 рази);
• для релігійних установ — з 1776,23 грн до 4583 грн/Гкал (у 2,5 рази).

«Нагадаю, 30 вересня був підписаний меморандум між урядом та представниками місцевої влади про не підвищення тарифів на опалення та гарячу воду. Втім, партія «УДАР Віталія Кличка» констатувала, що в нинішніх умовах одним лише меморандумом тарифи не втримати. Ринкова ціна газу сьогодні сягає 30 тис. грн за тисячу кубометрів», - зазначає голова «УДАРу» на Рівненщині Валентин Демчук.

Попри підписання Меморандуму про незмінні тарифи на тепло протягом
цього опалювального сезону, частина населення, комунальні та бюджетні
підприємства все одно сплачуватимуть підвищену ціну газ. 600 тис. побутових споживачів, які після втрати постачальника були автоматично переведені на постачальника останньої надії (ПОН), платитимуть за газ удвічі більше до укладання контракту з новим постачальником.

«Побутових споживачів після втрати постачальника автоматично переводять на постачальника останньої надії (ПОН). Тариф ПОН у жовтні сягнув 16,56 грн/куб., тоді як середній тариф для населення становить близько 7,96 грн/куб. При цьому такі абоненти не зможуть швидко підписати договори з новими постачальниками, бо для частини з них (зокрема, мешканців сіл), підписання нового договору, через інтернет, банк, або поштового оператора буде неабиякою проблемою» - Валентин Демчук.

Окрім того, згідно з Меморандумом для бюджетних установ і постачальників тепла, бюджетним установам до кінця опалювального сезону ціна газу мала би становити 13,66 грн/куб. м. Однак бюджетні та комунальні установи не можуть закупити газ за пільговою ціною, оскільки не мають права укладати договори без проведення тендерів. Тендери оголошуються, але «Нафтогаз Трейдинг» на них не приходить. Очільники місцевих органів влади не можуть зв’язатися з «Нафтогаз Трейдинг», щоб вмовити їх прийти на тендери із зазначеною у меморандумі ціною. На тендери приходять приватні постачальники, які готові постачати газ лише за ринковими цінами, а це більше 30 грн/куб. Тендери, опубліковані на порталі ProZorro, це підтверджують: очікувана вартість газу становить від 35 до 45 грн/куб.

«Ситуація складна і потребує фахових рішень на місцях», - прокоментував Валентин Демчук. За його оцінкою, місцева влада просто не має фінансових ресурсів, щоб перекрити кількаразову різницю у тарифах на газ. Вже зараз багато мерів оголосили, що змушені підвищити тарифи мінімум на 30%, а міські ради вже затвердили рішення щодо підвищення вартості тарифів.
Так, у Рівному вартість тепла і гарячої води в новому опалювальному сезоні може зрости на майже на 50%.

Втім, згідно Меморандуму, місто Рівне мало шанс отримати в якості компенсації до місцевого бюджету додатково 4% податку на доходи фізичних осіб та державні субвенції. «Прикрість для Рівного полягає в тому, що мер, на моє переконання, не вважав за потрібне ретельно і заздалегідь готуватися до опалювального сезону, захистити свою громаду та забезпечити фінансові компенсатори для збереження тарифів на попередньому рівні, - вважає лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук. - А виконком поспіхом прийняв рішення про підняття тарифу – у розпал дискусій».

Наприклад, для того, щоб утримати тарифи, голова АМУ В.Кличко ще 8 вересня звернувся до уряду з умовами, які мають лягти в основу майбутнього документа. Серед ключових:

• погашення 37-мільярдної різниці в тарифах (що обіцяла влада ще торік і не виконала) за 2016-2020 роки;
• фіксована ціна на газ не тільки для населення, а й для бюджетних установ на рівні не вище 11,2 тис. грн за тисячу кубометрів;
• додаткові 5% податку на доходи фізичних осіб (11 млрд грн) спрямувати до місцевих бюджетів.





На правах реклами