Ми у Facebook
12.11.2021, 14:47

Найпоширеніші помилки при працевлаштуванні на роботу в Польщі: ТОП помилок на співбесіді з польським наймачем

Які помилки допускаються при працевлаштуванні на роботу в Польщі. Як правильно складене резюме для влаштування на роботу в Польщі. Чого не слід робити на співбесіді.
Працевлаштування на території Польщі для більшості українців останнім часом стало можливістю отримувати стабільний доход. Заробітна плата для іноземних громадян в сусідній державі перевищує 3500 злотих, що в переведенні на гривню складає близько 20 тисяч. У гонитві за грошима українці часто стикаються з проблемами й здійснюють помилки, головна з яких є пошук роботи на безкоштовних інтернет-ресурсах з метою економії на послугах кадрових агенцій.

Основні помилки претендентів


Прагнення швидко заробити легкі гроші в Польщі – головна мрія багатьох українців. Надихнувшись результатами сусіда або далекого родича, наші співгромадяни прагнуть якнайскоріше потрапити в сусідню країну.

Поміж основних помилок, які рушать мрії про добробут, числяться:

1. Купівля вакансії. Останнім часом процвітає «бізнес», грунтований на продажі інформації про вакансії. Часто в довіру входить хороший знайомий, який довгий час живе в Польщі та працює там. На практиці виявляється, що запропоноване місце вже зайняте або працедавцеві не підходить кандидатура «покупця». Нерідкі випадки, що оплата на запропонованому місці набагато нижча обіцяної, а умови праці далекі від нормальних.
2. Нелегальна робота. Дуже часто з метою заманити довірливого українця на роботу без договору є великий оклад. Обіцяючи золоті гори, нечесні на руку посередники ставлять тільки одну мету – отримати особисту вигоду за залучення довірливого іноземця.
3. Невміння читати документи. Серед найчастіших помилок, які надалі обертаються проблемами, є підписання договорів про працевлаштування без детального прочитання. Щоб не стати жертвою шахраїв, слід уважно обов'язково вивчити контракт. При виникненні щонайменших сумнівів не варто погоджуватися, і вже тим більше робити підписання договору.
4. Незрозумілі умови оплати. Офіційне працевлаштування на території Польщі припускає сплату працедавцем податків до бюджету країни. Згідно з діючими положеннями, кожен іноземець, офіційно влаштований на території сусідньої держави, має право на зарплату не нижче встановленого мінімуму.

Не варто забувати й про те, що працювати в Польщі без оформлення трудової візи можна не більше 90 діб зі 180. Для продовження легального терміну перебування в країні треба отримати документи, що підтверджують право на тимчасове проживання. Для цього треба мати запрошення від працедавця, чекати якого при нелегальному працевлаштуванні просто наївно. Робота з оформленням робочої візи подовжує термін перебування іноземців в країні до 6 місяців. Громадянин, який чесно платить податки із заробітної плати (працює офіційно), має соціальні гарантії, доступні полякам.

Також наявність підписаного офіційного договору допомагає відновити свої права і вимагати виконання контракту в суді у разі порушення умов з боку наймача, гарантує отримання доходу не нижче мінімального окладу, встановленого для іноземних працівників, і дозволяє отримувати безкоштовну медичну допомогу.

Претендентові слід знати


Кожному українцеві, що поставив перед собою мету виїхати на заробітки в Польщу, треба завчасно потурбуватися про підбір місця роботи. Попри безліч прикладів, які доводять, що знайти хороше місце і чесного працедавця можна вже будучи в Польщі, ризикувати своїми грошима (які обов'язково доведеться витратити на житло і харчування), навряд чи варто.

Не підготувавши собі місце роботи, іноземець ризикує довго поневірятися без доходу, після чого доведеться погоджуватися на невигідний варіант. Також варто пам'ятати про положення, що обмежує термін перебування в країні, адже за недотримання законів польські митники можуть вимагати видворення із забороною на в'їзд до країни. При цьому легальне працевлаштування, в пошуку якого можуть посприяти кадрові агенції, дає можливість реалізувати свої права на працю і забезпечити собі й своїм близьким гідний рівень життя.





На правах реклами