Ми у Facebook
19.12.2021, 00:30

Чому на свято Миколая прийнято дарувати подарунки?

Одне з найулюбленіших сімейних свят в Україні – на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця.
Його з нетерпінням чекають діти, адже вранці 19 грудня, в день вшанування його пам’яті, вони знаходять під подушкою подарунки. Дорослі теж залюбки дарують одне одному подарунки в цей день, адже приємно наслідувати добрий приклад та виявити увагу та турботу про ближнього.

Життя святителя Миколая було сповнене численними духовними подвигами та добрими діяннями. Батьки святителя, які віддано вірили в Бога, ростили його у вірі та любові до Господа. Будучи заможними людьми, вони не тягнулися до розкоші та слави, а були вельми щедрими. Святитель у цьому наслідував своїх батьків. І коли в молодому віці він переселився до міста Мири, через палку любов до Бога він вирішив стати священником та присвятити своє життя служінню Господу.



Святитель продовжував старанно піклуватися про своїх батьків. А після їхнього відходу у вічність Миколай отримав великий спадок, який роздав бідним. Усі добрі справи він робив таємно, не напоказ, сповідуючи вчення нашого Спасителя Господа Ісуса Христа: «Стережіться, не творіть милостині вашої перед людьми для того, щоб вони бачили вас: інакше не буде вам нагороди від Отця вашого Небесного. Отже, коли твориш милостиню, не сурми перед собою, як роблять лицеміри в синагогах і на вулицях, щоб прославляли їх люди. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою» (Мф. 6: 1-2).


Про це йдеться на офіційній сторінці ПЦУ в мережі Фейсбук.

Миколай сам шукав людей, яким міг би допомогти, а не чекав, коли хтось його про це проситиме. Адже щиро підтримував кожного нужденного, прагнув завжди опікуватися і бути поруч із тими, хто цього так потребує. Саме таким був святитель Миколай Чудотворець, архієпископ Мир Лікійських, пам’ять якого світло вшановують християни у нашому народі та в багатьох країнах світу. Святий є велично прославлений у Христовій Церкві, бо для кожного з нас є гідним прикладом діяльної любові до ближнього та до Господа.

"Тож берімо приклад із праведного життя цього християнського святого, дякуймо Господеві за дари, якими Він всіх нас так щедро благословляє. З вдячністю отримуймо подарунки від рідних та близьких. І найголовніше – наслідуймо приклад святителя Миколая й робімо подарунки (не обов’язково матеріальні) ближнім. Віддаваймо людям тепло своєї любові, не очікуючи винагороди у відплату. Наповнюймо наші душі милосердям та даруймо його тим, хто цього потребує. І нехай святитель Миколай Чудотворець захищає нас від усілякого зла", - наголошується у повідомленні.





На правах реклами