Ми у Facebook
21.05.2022, 11:57

Що таке якутський ніж

Якутський ніж - традиційний етнічний ніж корінних народів Сибіру та Далекого Сходу. Якщо ви цікавитеся ножами, про "якутів" та їх нібито надзвичайні якості, ви обов'язково чули.
• Так що ж це таке - якутський ніж?
• Чим він відрізняється від звичних нам ножів?
• Та чи правда усе те, що про нього розповідають?

Урок геометрії, що плавно переходить у урок історії.

Перше, що кидається у очі при першому знайомстві з якутським ножем - незвична форма його леза.

Один бік леза не плаский, а помітно опуклий, як у добре відомих лінзовидних ножів.

Протилежний йому бік навпаки - плаский або навіть вигнутий.

Незвично? Та це ще не все! Ріжуча кромка леза якутского ножа заточується лише з одного боку - плаского. Якщо ви спробуєте заточити це лезо з обох боків, ви його зіпсуєте!

Чому Якутский ніж має таку незвичну форму?


Є думка, що це тому, що насправді це не ніж, а відтворена у сталі розколота та заточена трубчаста кістка тварини!

Відомо, що племена сибірських та північноамериканських аборигенів, що не вміли кувати сталь, використовували замість ножів саме такі кістки тварин. Отже, дуже схоже, що геометрія якутського ножа походить від увігнуто-опуклої геометрії ножів з розколотих полих кісток.

Коли якутські кочівники оволоділи навичками кування сталі, просто не стали міняти звичної геометрії інструмента. Бо він використовувався багатьма поколіннями цього народу.

І це був саме той випадок, коли сила традиції породила насправді унікальну річ.

Бо так сталося, що цей витвір етнічного мистецтва дійсно має дивовижні функціональні характеристики, що роблять його ідеальним інструментом сибірського кочівника.

Чому це так? Не повірите, але на цей випадок теж є теорія!

Чому геометрія якутського ножа надає йому особливі якості?


Все діло у мільйонах років біологічної еволюції. Саме завдяки їм кістки тварин (та людини) насправді є справжнім інженерним шедевром.

Кістка має здатність протистояти великим нагрузкам завдяки своїй будові та геометрії.



І хоч будову кістної тканини ковалю повторити не під силу, повторити геометрію він цілком здатен.

Отже, дугоподібні геометричні форми леза за своєю природою міцніші за пласкі. Вони роблять сибірсько-якутський ніж значно міцнішим звичайного ножа. Додайте до цього той факт, що він викований із сталі з високим вмістом вуглецю, і ви отримаєте клинок, що практично не піддається руйнуванню силою, яку може прикласти людська кінцівка. Одна ця характеристика в сценарії виживання може мати велике значення.

Але чи тільки міцність є перевагою якутского ножа?


Ні, у справжнього якута і крім форми є чим нас вразити.

Так, завдяки заточці з одного боку, його легко зберігати гострим у польових умовах.

Ви просто кладете лезо на заточувальний камінь і заточуєте всю пласку сторону. Ріжуча кромка при цьому виходить гостра, як бритва. Але, як ми вже казали, цей ніж міцніший за будь яку бритву.

Крім того, геометрія леза призводить до зменшення сталевої поверхні що контактує з матеріалом, що розрізається. Таке лезо не так застряє у деревині чи у іншому щільному матеріалі.

Крім того, форма леза дозволяє використовувати ніж як свердло, щоб легко й ефективно робити отвори в дереві або шкірі.

Ніж - поплавок


Ще одна з цінних рис «традиційного якута» полягає в тому, що він плаває. Все діло у співвідношенні ваги та об'єму кованого леза до дерев' яної рукояті. Погодьтеся, дуже приємно знати, що ви не втопите свій єдиний ніж на риболовлі десь посеред дикого Сибіру.

Таким чином якутьскі ножі - це більше, ніж просто ріжучий інструмент. Це частка сибірської традиції та історії. Надійний інструмен виживання, що вібрав в себе досвід багатьох поколінь сибірських кочівників.

Якщо ви вирішите купити справжній якутьский ніж, він стане вашим вірним супутником у пригодах. Коштує такий ніж не дешево. Але розчаровані ви не будете.

Докладніше - https://wellgo.ua/ua/nozhi/





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ