Ми у Facebook
15.06.2022, 13:39

Українські компанії активно позбуваються залишків російських IT-сервісів

Українські компанії активно позбуваються залишків російської 1С-бухгалтерії. Як відзначає Марія Галелюка, керівниця проєкту MASTER:Бухгалтерія (IT-Enterprise), на відміну від державного та великого корпоративного сектору станом на лютий 2022 близько 80% компаній так чи інакше користувалися окремими елементами 1С.
Водночас з березня поточного року розпочалися активні звернення щодо максимально оперативного переходу на українське програмне забезпечення (ПЗ). В травні кількість звернень щодо заміни ПЗ досягла 3224 (в анологічний період минулих років – 400-700).

В першу чергу, звернення свідчать, що український бізнес прагне організувати захищеність фінансових даних і корпоративної інформації, що належать їх компаніям, а також унеможливити атаки через їхнє ПЗ на загальнонаціональні системи звітності та обліку.

У 2015 кейс з вірусом Petya продемонстрував що це можливо. Окрім цього, за словами Марії Галелюки, українські бізнесмени принципово не хочуть підтримувати інтелектуальні системи, які хоч якось пов’язані із країною-агресором. «Маємо численні звернення, коли компанії відзначають важливість «українськості виробника», синхронізації систем з українським законодавством, сертифікацію, ліцензійність продукту, перспективу і стабільність його оновлення, — прокоментували в компанії.

З 2017 російське програмне забезпечення, зокрема 1С перебуває в санкційних списках. Проте через багаторічну звичку та консервативність окремих користувачів на ринку в приватному секторі продовжував існувати попит на 1С у різних її варіаціях. Так, несистемні виробники ПЗ, здебільшого франчайзі дописували та впроваджували на замовлення клієнтів нові модулі, елементи програми, спеціалізовані розробки. Тож за останні роки споживачеві полюбилися вже не стільки базові контури російської програми, скільки дописані українськими розробниками оновлення і додаткові модулі та продукти, які відповідали потребам споживачів. «Питання переходу на українські системи гальмувала лише звичка, здебільшого необхідність опанувати новий інтерфейс. З березня цього року ми бачимо що запит на швидкі зміни колосальний: і на оперативне впровадження, і на навчання персоналу», — прокоментувала М. Галелюка.

Компанія IT-Enterprise працює з 1987 року. Є найбільшою українською IT-компанією, яка надає системні рішення для корпоративного, малого, середнього бізнесу, органів влади. Серед клієнтів компанії, зокрема, Ferrexpo, Megogo, Укрнафта, Епіцентр К, Укрпошта, Roshen, Інтерпайп, ПБГ «Ковальська», «Київміськбуд», ЦНАПи.

В перші тижні повномасштабного вторгнення компанія спільно з АТ «Укрзалізниця» реалізувала підтримку централізованого управління гуманітарною допомогою, а також впровадила централізовану систему управління для фінансування закупівель всіх військових адміністрацій спільно з Офісом Президента України.






На правах реклами