Ми у Facebook
29.07.2022, 10:00

Головний розподільчий щит (ГРЩ) - що це та основне призначення

Головний розподільчий щит (ГРЩ) застосовується для розподілу та прийому електроенергії в трифазних силових мережах з номінальною напругою 380 і 220 вольт змінної напруги частотою 50 Гц, крім цього, в цьому щиті розміщують пристрої захисту від перевантажень та коротких замикань.

Конструктивні особливості


ГРЩ є збірною металевою конструкцією, що складається з наступних функціональних елементів:

• розподільна панель;
• вступна панель;
• секційна панель.

Для компонування секційних та вступних панелей застосовують автоматичні вимикачі, вимикачі навантаження, різні елементи автоматики. Одним із основних елементів секційної панелі є пристрій автоматичного введення резерву (АВР). Номінал та характеристики відключення автоматів підбираються виходячи з параметрів споживачів, які отримуватимуть електричну енергію із ГРЩ. Досить часто на вступній панелі роблять установку вузлів обліку, які контролюють споживання електричної енергії безпосередньо на першому від мережі комутаційному пристрої.

Галузь застосування


ГРЩ застосовується до створення надійної розподільної мережі електропостачання адміністративних, житлових, виробничих та інших будівель та споруд. ГРЩ дозволяють оптимально захистити лінію від відхилень від нормального режиму роботи.

Одним із найважливіших питань при встановленні головного розподільного щита є технічне вирішення питання його монтажу. Залежно від місця монтажу розрізняють ГРЩ вуличної та внутрішньої установки, що відрізняються ступенем захисту (IP) від впливу факторів навколишнього середовища. Крім цього компонування ГРЩ вуличного виконання включає комутаційні апарати та пристрої автоматики, що добре переносять різкі перепади температури та вплив підвищеної вологості.

Залежно від типу монтажу ГРЩ можуть бути навісного типу, що вбудовуються або підлогові. Одними з найкомпактніших є навісні щити. Однак найпотужніші та найвідповідальніші ділянки електричної мережі виконують із застосуванням назмемного та вбудованого варіантів ГРЩ.

Переваги використання ГРЩ


Крім функцій прийому та розподілу електричної енергії, даний щит забезпечений елементами автоматики (АВР), які значно підвищують надійність та безперебійність електропостачання споживачів. Конструктивне виконання головного щита передбачає його складання з різних панелей, що дає можливість його легкого транспортування та подальшого складання. Функції захисту ліній, що відходять дозволяють своєчасно відключати пошкоджені ділянки електричного ланцюга, що дає можливість зберегти безперебійне електропостачання інших споживачів.

Детальніше про ГРЩ Ви можете дізнатися відвідавши сайт https://enext.ua/uk/services/glavnyy-raspredelitelnyy-shchit





На правах реклами