Ми у Facebook
18.09.2022, 09:53

Тюльпан у сучасному стилі: який він?

Ще не так давно при згадуванні про цю рослину у свідомості виринав образ доволі простої квітки з класичною голівкою-чашечкою – зазвичай червоною, рідше білою або жовтою. Тюльпанові букети масово з’являлися навесні, і купити їх можна було доволі недорого. А через 2-3 місяці вони зникали до наступного сезону. Сьогодні ці квіти зустрічаються у продажу будь-коли, палітра їх кольорів та відтінків майже безмежна, а різноманіття форм вражає уяву!

Цей феномен пояснюються тим, що деякий час тому провідні вітчизняні постачальники квітів, наприклад, компанія Украфлора, налагодили контакти з іноземними квітникарями, що займаються селекцією квітів протягом сторіч. Зокрема, тюльпан є улюбленцем голландських селекціонерів, близько 90% цих рослин вирощуються в Нідерландах – країні-законодавці квіткової моди, звідки вони й потрапляють до України, поповнюючи каталоги кращих квіткових салонів.

Якими бувають сучасні тюльпани


На сьогодні ця культура налічує близько 1800 сортів, тобто, асортимент величезний! Залежно від форми чашечки та періоду цвітіння, сорти поділяються на:

• прості ранні та прості пізні сорти, які визначаються чашоподібною голівкою з одним рядом пелюсток;
• махрові або півонієподібні – ранні та пізні, у назві тюльпанів цього типу зазвичай присутнє слово Double, що вказує на подвійний ряд пелюсток;
• лілеєподібні – суцвіття з витончено вигнутими пелюстками, що звужуються до кінчиків;
• бахромчасті – чашоподібні квітки з пелюстками, облямованими «бахромою»;
• «папужки» – з пелюстками будь-яких форм, крім класичних, частіше двокольорові.

Значимість у композиції


Завдяки мальовничості це одна з улюблених квіток флористів. Різноманіття форм, а також багатий вибір відтінків дозволяє поєднувати їх з багатьма іншими квітами, при цьому тюльпани у флористиці можуть відігравати як провідну роль, так і виступати в ансамблі, не поступаючись красою більш поважним квітам. Але найбільш виразні тюльпани у монобукетах, особливо, якщо їх представлено не одиницями, а масою. Вибрати такий букет у подарунок – це гарантований успіх!

Тюльпанчики
Тюльпанчики


Отже, сучасні тюльпанові букети, якщо порівняти його зі скромними букетами минулого, без перебільшення можна назвати розкішними. Втім, ціна на них, як і колись, відносно невисока. На сайті Ukraflora представлено зразки кращих сучасних сортів тюльпанів. Купуйте тільки якісне і в провірених сайтів.






На правах реклами