18.09.2022, 14:21
Хамон - ідеальна пара для вина
Апетитно нарізані шматочки цих ласощів знайомі жителям усього світу.. Але чи відомо вам, що цей делікатес, поряд з хересом, є національним надбанням Іспанії. Хамон і вино на столі кожного іспанця - не делікатес, а доступний продукт харчування на кожен день, і лише у наш час хамонстав предметом високої гастрономії та бажаним атрибутом кожного гурмана.
Як з’явився хамон
Все дуже просто – банальна необхідність зберігати м'ясо якомога довше. Засолення і в'ялення свинячого стегенця практикувалися на Піренейському півострові ще за часів стародавніх римлян. Запаси хамона везли кораблі Христофора Колумба, які відправлялися до далеких берегів. Деякі іспанці й зараз впевнені, що відкриттям Америки людство завдячує саме їхньому улюбленому дітищу.
Процес виготовлення хамону
Хамон виробляють з окісуі (jamon) або лопатки (paleta) свиней особливих порід, що розводяться у певних регіонах Іспанії. Проте за смаковими якостями лопатка значно поступається хамону, про що справжні гурмани знають не з чуток.
Левова частка хамона, що виробляється в Іспанії, називається - серрано, від слова sierra (гора). Це якісний продукт щоденного споживання іспанців.Для особливих випадків, до столу подають хамон іберико - справжній делікатес, виробництво якого схоже на мистецтво.
Етапи виробництва серрано та іберико схожі – засол, сушіння, в'ялення. Різниця - у місці виробництва, породі свиней, їх раціоні та способі життя, а також у терміні витримки кінцевого продукту.
Свині, що дають хамон серрано не блищать вишуканим родоводом. Ці тварини живуть на фермі, ведуть малорухливий спосіб життя і харчуються звичайним кормом фуражним - все це дозволяє зробити добротний якісний продукт, без гастрономічних надмірностей.
А ось його опонент, хамон-іберіко, славиться більшою смаковою та ароматичною гамою, за що здобув собі масу шанувальників у всьому світі. Окіст, що отримується з іберійських свиней - називається хамон іберіко (jamon iberico) або (pata negra) - "чорна нога", за кольором копит цієї породи. Випас іберійських свиней відбувається на особливих лугах, у природному середовищі зростання кам'яних дубів. У сезон опадіння жолудів - з жовтня по травень, свині вільно ласують їми, причому за кілька місяців такої дієти, тварини набирають до половини своєї ваги.
Як і у випадку з вином, для хамона існують свої (D.O.) - це державна гарантія, що продукт вироблений у певному регіоні, відповідно до сформованих традицій, а так само виробництво гарантує стабільну якість продукту.
Як і з чим їдять хамон
Найкраще є хамон просто так, з келихом гарного іспанського червоного вина та свіжим хлібом.
Для гурманів придумано багато поєднань цього продукту. Класичне поєднання - хамон та диня. Є кілька інших варіантів закусок: хамон зі смаженими часточками апельсина, з салатом з авокадо, з мусом із спаржі чи копченого лосося і навіть із яєчнею з грибами.
Поєднання хамона з вином
В Іспанії рекомендують запивати хамон червоними винами з тієї місцевості, де він виготовлений. У дегустаційному барі "Музея хамона" зазвичай пропонують келих гарначі з Ріохі або темпранільйо з Рібера-дель Дуеро. Чим довше витримується хамон, краще він поєднується з червоними винами. Добре підійде зріле бургундське вино не перенасичене дубом. У такому вині агресивні ноти в ароматі і смаку вже пішли, а свіжість ще залишилася.
Хамон середньої витримки (менше 12 місяців) та піно нуар.
Добре підійдуть молоді (3-4 літні) бургундські піно нуари або молоді (5-6 літні) бароло чи барбареско.
Існує думка, що не тільки червоні, а й деякі білі вина цілком успішно доповнюють смакову гамму хамону. Наприклад: молодий хамон іберіко та рислінги, хамон еррано і совіньйон блан або іспанські аборіньо.
Де купити хамон
В багатьох супермаркетах сьогодні представлений широкий вибір хамонів. Ми ж радимо купувати такі вироби в спеціалізованих алкомагазинах. Окремо можемо порадити мережу гастролавок “хліб і вино”. В асортименті магазина чудовий вибір вин та делікатесів до них, в тому числі хамону. До того ж ви можете за лічені хвилини обрати і замовити продукти і напої через сайт hlibvino.com.ua.
Категорія: Новини > Споживач
Автор: Спеціально для OGO.ua Переглядів: 596Інші статті рубрики:
Грошові надходження та стрімкі зміни: гороскоп на 19 квітня
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 19 квітня.
переглядів: 264
Сезон комах-паразитів: як вберегти себе від кліщів?
Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань.
переглядів: 1223
З 1 квітня діти загиблих добровольців отримуватимуть 7800 грн
З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах
переглядів: 238
Декілька вулиць у Рівному залишилися без води
Через пошкодження водопроводу тимчасово відсутнє водопостачання на вул.Малорівненській, вул.Боженова та вул.Севастопольській.
переглядів: 247