Хамон - ідеальна пара для вина
Як з’явився хамон
Все дуже просто – банальна необхідність зберігати м'ясо якомога довше. Засолення і в'ялення свинячого стегенця практикувалися на Піренейському півострові ще за часів стародавніх римлян. Запаси хамона везли кораблі Христофора Колумба, які відправлялися до далеких берегів. Деякі іспанці й зараз впевнені, що відкриттям Америки людство завдячує саме їхньому улюбленому дітищу.
Процес виготовлення хамону
Хамон виробляють з окісуі (jamon) або лопатки (paleta) свиней особливих порід, що розводяться у певних регіонах Іспанії. Проте за смаковими якостями лопатка значно поступається хамону, про що справжні гурмани знають не з чуток.
Левова частка хамона, що виробляється в Іспанії, називається - серрано, від слова sierra (гора). Це якісний продукт щоденного споживання іспанців.Для особливих випадків, до столу подають хамон іберико - справжній делікатес, виробництво якого схоже на мистецтво.
Етапи виробництва серрано та іберико схожі – засол, сушіння, в'ялення. Різниця - у місці виробництва, породі свиней, їх раціоні та способі життя, а також у терміні витримки кінцевого продукту.
Свині, що дають хамон серрано не блищать вишуканим родоводом. Ці тварини живуть на фермі, ведуть малорухливий спосіб життя і харчуються звичайним кормом фуражним - все це дозволяє зробити добротний якісний продукт, без гастрономічних надмірностей.
А ось його опонент, хамон-іберіко, славиться більшою смаковою та ароматичною гамою, за що здобув собі масу шанувальників у всьому світі. Окіст, що отримується з іберійських свиней - називається хамон іберіко (jamon iberico) або (pata negra) - "чорна нога", за кольором копит цієї породи. Випас іберійських свиней відбувається на особливих лугах, у природному середовищі зростання кам'яних дубів. У сезон опадіння жолудів - з жовтня по травень, свині вільно ласують їми, причому за кілька місяців такої дієти, тварини набирають до половини своєї ваги.
Як і у випадку з вином, для хамона існують свої (D.O.) - це державна гарантія, що продукт вироблений у певному регіоні, відповідно до сформованих традицій, а так само виробництво гарантує стабільну якість продукту.
Як і з чим їдять хамон
Найкраще є хамон просто так, з келихом гарного іспанського червоного вина та свіжим хлібом.
Для гурманів придумано багато поєднань цього продукту. Класичне поєднання - хамон та диня. Є кілька інших варіантів закусок: хамон зі смаженими часточками апельсина, з салатом з авокадо, з мусом із спаржі чи копченого лосося і навіть із яєчнею з грибами.
Поєднання хамона з вином
В Іспанії рекомендують запивати хамон червоними винами з тієї місцевості, де він виготовлений. У дегустаційному барі "Музея хамона" зазвичай пропонують келих гарначі з Ріохі або темпранільйо з Рібера-дель Дуеро. Чим довше витримується хамон, краще він поєднується з червоними винами. Добре підійде зріле бургундське вино не перенасичене дубом. У такому вині агресивні ноти в ароматі і смаку вже пішли, а свіжість ще залишилася.
Хамон середньої витримки (менше 12 місяців) та піно нуар.
Добре підійдуть молоді (3-4 літні) бургундські піно нуари або молоді (5-6 літні) бароло чи барбареско.
Існує думка, що не тільки червоні, а й деякі білі вина цілком успішно доповнюють смакову гамму хамону. Наприклад: молодий хамон іберіко та рислінги, хамон еррано і совіньйон блан або іспанські аборіньо.
Де купити хамон
В багатьох супермаркетах сьогодні представлений широкий вибір хамонів. Ми ж радимо купувати такі вироби в спеціалізованих алкомагазинах. Окремо можемо порадити мережу гастролавок “хліб і вино”. В асортименті магазина чудовий вибір вин та делікатесів до них, в тому числі хамону. До того ж ви можете за лічені хвилини обрати і замовити продукти і напої через сайт hlibvino.com.ua.
Де витратити гроші Національного кешбеку та тисячу Зеленського (+КАРТА)
Знайти торгові точки, де можна використати кошти із програм «Національний кешбек» і «Зимова єПідтримка», стало зручніше.
переглядів: 3
Планові перевірки нехарчової продукції в Україні відновлюють: що потрібно знати
У 2025 році планові перевірки органами ринкового нагляду нехарчової продукції, які були тимчасово призупинені на період дії воєнного стану, а також державний контроль нехарчової продукції митними органами знову діятимуть.
переглядів: 327
Коли мешканці отримають Національний кешбек за грудень?
Національна програма усе більше й більше користується популярністю серед мешканців Рівненщини.
переглядів: 237
Як відновити організм після зимових свят: корисні поради
Після тривалих зимових свят часто важко повернутися до звичного ритму життя. Калорійна їжа, порушення режиму сну та зниження фізичної активності можуть негативно вплинути на самопочуття. Ось кілька порад, як допомогти організму відновитися.
переглядів: 219
До програми «Доступні ліки» додали понад 50 препаратів
До переліку «Доступні ліки» включено 52 нових препарати, зокрема 23 позиції комбінованих лікарських засобів, а 21 – із загального переліку є безкоштовним. Їх уже можна отримати з 1 січня безкоштовно, або з невеликою доплатою у 562 аптеках Рівненщини.
переглядів: 234