Ми у Facebook
23.09.2022, 11:25

День осіннього рівнодення 2022: Що це означає

23 вересня День осіннього рівнодення, сьогодні розпочинається астрономічна осінь. Що це означає, читайте далі.
Для астрономів, метеорологів зміна пір року пов'язана не з датами у календарі, а природними процесами, значною мірою визначені нахилом осі Землі по відношенню до площини екліптики. Початком астрономічної осені у Північній півкулі настає в день осіннього рівнодення, а зима приходить разом із зимовим сонцестоянням.

У дні рівнодення сонце сходить майже чітко на сході і сідає майже чітко на заході. Крім того, тривалість світлового дня та ночі майже зрівнюється – кожна частина доби триває по 12 годин, хоча день все ж залишається на кілька хвилин довшим.

Після осіннього рівнодення ночі стають довшими, аж поки не сягнуть свого максимуму 22 грудня – у день зимового сонцестояння. Ця дата стане початком астрономічної осені.

Народні традиції та прикмети

День осіннього рівнодення є важливою датою у календарях народних святкувань по всьому світу (а в Японії навіть є офіційним святом). У давніх слов'ян цей день був пов'язаний із символічним завершенням сільськогосподарських робіт та збору врожаю. Одним з символів святкування стали ягоди горобини, якими прийнято було прикрашати оселі.

З приходом святкування традиції, пов'язані з осіннім рівноденням стали частиною святкувань Різдва Богородиці. З дохристиянських часів збереглися традиції готувати в цей день пироги з ягодами та капустою, проведення поминальних ритуалів та прикрашання вікон будинків горобиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
На небі з`явилися «жидівські кучки». Що це означає?

Яка Друга Пречиста, така осінь до Покрови (+ПРИКМЕТИ)





На правах реклами