05.11.2022, 08:30

Як заготовити живці: важливі поради садівникам

Досвідчені садівники знають, що без щеплення не обійтися! Сьогодні розповімо, як правильно заготовити живці для цієї процедури.
Зберігайте піст собі та діліться з друзями!

Заготівлю живців проводимо, коли опаде все листя, після перших морозів. За температури близько -15 градусів.

Ідеальний живець:
товщина – приблизно 7 мм;
довжина – 30-40 см.
Обов'язково наявність 4-5 розвинених нирок та коротких міжвузлів.

Тонкі пагони, що ще не сформувалися, з недорозвиненими ростовими нирками не підходять для щепи.

ВАЖЛИВО:
Для щеплення живці нарізаємо тільки з перевірених дерев, що постійно плодоносять.
Беремо добре визрілі однорічні пагони середнього ярусу з південної частини крони.
Використовуємо гострий інструмент. Верхній зріз робимо прямим, нижній (під ниркою) – під кутом 45 градусів.
Зрізи обробляємо садовим варом, щоб живці краще збереглися.
Кожен держак підписуємо, щоб не переплутати навесні, і прибираємо на зберігання.

Зберігати живці можна в снігу, тирсі, льоху або в холодильнику. Не можна дати живцям запліснівніти, вимокнути, засохнути або підігріти. Тому радимо перевіряти їхній стан кожні 3-4 тижні і негайно вживати заходів, якщо це необхідно.