Ми у Facebook
22.11.2022, 15:16

Як почистити бойлер самостійно

Накопичувальні водонагрівачі розраховані на 5 і більше років безпроблемної експлуатації. Якщо щорічно проводити технічне та сервісне обслуговування, своєчасно змінювати зношені комплектуючі, вам буде забезпечено постійний доступ до гарячої води протягом багатьох років.
Обираючи бойлер, краще віддавати перевагу техніці відомих брендів. Магазин ELDORADO.UA пропонує продукцію компаній Ariston, BOSCH, Zanussi, Gorenje. В каталозі ціни на бойлери суттєво відрізняються, адже вартість залежить від багатьох параметрів. Ці пристрої мають великий робочий ресурс, але навіть вони потребують догляду. У статті мі розкажемо про те, як правильно користуватися водонагрівачами.

Чому потрібно чистити бойлер


У водопровідній воді міститься велика кількість солей та домішок. При нагріванні та виникненні електрохімічної різниці потенціалів ці речовини починають активно випадати в осад та накопичуватися на поверхнях ємності, нагрівального елемента, магнієвого анода. Великий шар вапняного нальоту з часом спричинить пошкодження внутрішнього бака та зумовить зростання споживання електроенергії ТЕНом.

Ще одна причина, через яку необхідне періодичне чищення бака, — це розвиток у воді хвороботворних мікроорганізмів. Він інтенсивно відбувається за температури 30–40 °C. Через бактерії вода набуває затхлого запаху, жовтіє та каламутніє.

Ці процеси негативно впливають стан техніки. Оскільки ціна на бойлери набагато вища, ніж вартість їх профілактики, не варто нехтувати регулярним сервісом. Усі маніпуляції можна виконувати самостійно або залучати до цього завдання спеціалістів сервісних центрів.



Етапи чищення бойлера


Очищення внутрішнього бака виконують у кілька етапів:

1. Спуск води. Спочатку треба дочекатися, доки вода в ємності охолоне. Потім на зливний патрубок надягають шланг, опускають другий кінець у раковину або ванну, відкривають вентиль гарячої води і починають спускати воду. У деяких моделях без зливного патрубка бак спустошують через запобіжний клапан.
2. Розбирання бойлера. Щоб отримати доступ до внутрішнього простору, знімають нижню кришку агрегату та демонтують електричний блок.
3. Очищення ТЕНа. Нагрівальні елементи бувають відкритого та закритого типу. Відкриті моделі називають «мокрими», бо вони безпосередньо контактують із водою. Закриті або «сухі» пристрої укладені в колбу, яка унеможливлює контакт ТЕНа з водою. За такої конструкції на ТЕНі утворюється менше вапняного нальоту. Для очищення нагрівального елемента використовують спеціальні засоби.
4. Очищення бака. Внутрішню поверхню ємності протирають ганчіркою або губкою. Не потрібно прагнути повністю зняти вапняний наліт, оскільки він певною мірою оберігає ємність від корозії.

Після профілактичного очищення бойлер знову збирають, перевіряють на відсутність протікання. Після такого сервісу можна бути впевненим, що протягом наступного року техніка працюватиме без збоїв.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ