Ми у Facebook
26.11.2022, 18:43

Депозити в українських банках: все, що потрібно знати клієнтам

Останнім часом депозити в Україні стали доволі популярним банківським продуктом. Люди намагаються заощадити та дещо примножити свої кошти. Фінустанови натомість пропонують досить вигідні умови. Розберемося з тим, де та як відкрити депозит, як вибрати програму.

Вибір банку


Це найважливіше, що ви зробите на шляху до відкриття депозиту. Є певні характеристики, на які варто звертати увагу. Серед них:

·         популярність фінустанови;
·         надійність – в тому числі зверніть увагу на досвід роботи, репутацію;
·         процентні ставки;
·         територіальна доступність – бажано, щоб до відділення банку в разі чого могли звернутись фізично;
·         тарифи на обслуговування;
·         зручність сервісу – наявність інтернет-банкінгу, в тому числі.

Також варто звертати увагу на фінансовий стан банку. Дізнайтесь рівень капіталізації, що є в його власності, місце в рейтингу банків. Уточніть інформацію про засновників, оцініть їх позицію на ринку. Непоганим маркером буде рейтинг, що його присвоює міжнародне рейтингове агентство.

Вибір депозиту


Згідно з Цивільним кодексом, у всіх банках України представлені депозити двох типів: за запитанням, строковий. Перший – це внесок без конкретного терміну дії, повертається на першу вимогу клієнта. Відсоткова ставка низька у порівнянні зі строковим. Річ у тім, що банку досить важко розраховувати на кошти, які в будь-який момент можуть бути вилучені.

Строкові – це завжди більші проценти, оскільки вони відкриваються на конкретний період. В більшості випадків обирають саме такий тип, адже він вигідніший.

Ключовий параметр – процентна ставка, вона показана у % за рік. Фактично це винагорода, що її отримає вкладник. Розмір її залежатиме в тому числі від суми, що буде на рахунку, поповнень, продовжень строку дії депозитного договору. Значною мірою на формування відсоткової ставки впливає термін дії депозиту.

Існують коротко- та довгострокові. Перші розраховані на 1, 3, 6 і 9 місяців. Інші – понад 1 рік. Зверніть увагу, депозити можуть поповнюватися, але бувають і без права внесення додаткових коштів. Також може встановлюватись можливість дострокового зняття. Якщо вона присутня, то відсоток буде меншим.
Оцініть, з якою періодичністю нараховуються проценти та куди. Зазвичай можна обрати варіант зарахування на карту чи додавання до суми вкладу.

Також експерти радять уважно віднестись до вибору валюти майбутнього вкладу. На сьогодні вигідніше за все тримати декілька депозитів в різних грошових одиницях. Також враховуйте, в якому вигляді кошти вам будуть потрібні по завершенні строку дії.

Підписання договору і відкриття внеску


Фінальний етап – підписання договору і власне відкриття депозитного рахунку. Тут поради стандартні – уважно читайте умови, в тому числі ті, що написані дрібним шрифтом. При виникненні питань обов’язково проясніть їх для себе, щоб у майбутньому не виникало непорозумінь з фінустановою.

Джерело: Сайт www.banklviv.com






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ