Ми у Facebook
05.12.2022, 13:59

У грудні чи в січні: У Рівненській єпархії ПЦУ озвучили позицію щодо відзначення Різдва

Розширена єпархіальна рада ПЦУ на Рівненщині прийняла рішення щодо відзначення Різдва Христового у 2022-23 роках.
Про це Суспільному повідомив речник єпархії Василь Рудніцький. Йдеться про можливість вибору дати відзначення свята за різними календарями: 25 грудня або 7 січня.

“Останніми роками православні віряни України тяжіють до святкування Різдва Христового 25 грудня, як і всі християни. Однак деякі православні церкви, в тому числі й наша церква, відзначають це свято за юліанським календарем, тому дата припадає на 7 січня”, — йдеться на початку тексту рішення.

Водночас, враховуючи суспільний запит, Священний Синод ПЦУ постановив, що в окремих громадах богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершене 25 грудня. Це можливо лише за спільним рішенням настоятеля і громади.

”У разі прийняття такого рішення та звершення богослужіння такі парафії мають надати через єпархіальне управління до Київської Митрополії письмову інформацію про число його учасників. Ця інформація вивчатиметься при розгляді реальної церковної потреби в переході на новоюліанський календар”, — вказано у тексті.

В Рівненській єпархії зазначили, що розуміють ситуацію, коли багато православних родин вже визначились зі святкуванням Різдва Христового саме 25 грудня.

”Тому рекомендуємо в цей день у храмах Рівненської єпархії проспівати Різдвяні колядки та відслужити Акафіст Різдву Христовому. Однак вважаємо за потрібне здійснити поступовий перехід на “новий календар”, аби це стало комфортним, обдуманим та усвідомленим рішенням кожного вірянина”, — йдеться в рішення єпархіальної ради.

У тексті також вказано, що ПЦУ “завжди вирізнялася поміркованістю, тому має провести відповідну підготовчу роботу, аби уникнути маніпуляцій навколо вкрай важливого питання”.

Крім того, при переході на новоюліанський календар доведеться переносити й інші великі свята, такі як Благовіщення Пресвятої Богородиці, день пам’яті святителя Миколая, Богоявлення та інші, уточнили в єпархії. Для проведення календарної реформи Церкві потрібно провести просвітницьку роботу, особливо для старшого покоління, для якого “відзначення Різдва за юліанським календарем стало скоріше звичкою, а не духовно-моральним переконанням”.

“Висловлюємо щирі сподівання, що поступово православні України відзначатимуть Різдво Христове разом зі всіма християнами”, — підсумували у рішенні ради.





На правах реклами