Ми у Facebook
11.12.2022, 20:45

Санкції: чому їх вводять та який вплив на економічну діяльність вони мають

Останнім часом тема санкцій часто обговорюється не лише у вузькому середовищі міжнародних експертів. Тенденція пов'язана з запровадженням цілого списку санкційних пакетів на адресу Росії з боку Європейського Союзу, Сполучених Штатів та інших держав світу.
Через запровадження санкцій представники бізнесу повинні переглянути свої зв’язки з партнерами, щоб переконатися, що серед них немає підсанкційних юридичних або фізичних осіб. Співпраця з ними шкодить бізнесу та може призвести до фінансової чи кримінальної відповідальності. Як правильно оцінити ризики та уникнути регулятивних санкцій за допомогою програмного забезпечення для використання в фінансових установах FinAP, можна дізнатись на сайті https://finap.com.ua/category/derzhfinmonitoryng/.

Що таке санкції


Санкції — економічний інструмент на міжнародній арені, який передбачає обмеження або повне припинення торгових та фінансових операцій для досягнення цілей, пов'язаних із безпекою чи зовнішньою політикою. Цей обмежувальний захід можуть запроваджувати як окремі держави одна проти одної, так і транснаціональні асоціації щодо конкретних країн, юридичних осіб, компаній, громадян.

Санкції поділяються на кілька груп:

• всеосяжні — ті, що повністю блокують фінансові та торговельні відносини з цілими державами;
• секторальні — обмеження, що стосуються окремих галузей економіки чи груп юридичних, фізичних осіб;
• адресні — обмежують ринкові операції з окремими громадянами чи корпораціями.

В якості санкцій використовують фінансові обмеження, заморожування активів, заборону на в'їзд окремих персон, блокування постачання озброєння тощо.
Чому вводяться санкції
Причини запровадження санкцій можуть бути різними. Вони виступають відповіддю держави чи міжнародного союзу на:

• бойові дії;
• озброєну інтервенцію на суверенну територію;
• загрозу поширення зброї масового знищення;
• кіберзлочини;
• постачання наркотиків;
• нелегальну торгівлю зброєю;
• повсюдне порушення прав громадян.

У світі санкції використовують як компромісну реакцію на небажану поведінку окремих осіб, підприємств і країн. Їх називають одним із найефективніших дипломатичних заходів через вплив на економіку підсанкційної країни, що має сприяти зміні її стратегії на міжнародній арені.

Санкції є альтернативою військових заходів як більш гуманний та менш витратний спосіб, який найменше сприяє подальшому розширенню міжнародного конфлікту. Санкційні заходи можна пом'якшити поступовим введенням, можливістю скасування і прив'язкою обмежень до виконання конкретних дій. Цей зовнішньополітичний інструмент приносить мінімальні ризики громадянській спільноті держав, проти яких він використовується.

Санкції — це обмеження або повне припинення торгових та фінансових операцій для досягнення цілей, пов'язаних із питаннями безпеки чи зовнішньої політики. Їх варто враховувати при веденні економічної діяльності та уникати співпраці з підсанкційними особами.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ