Чіабатта: італійський хліб на дріжджах
Цей італійський хлібець здебільшого прийнято готувати з пшеничного борошна, води, солі та невеликої кількості дріжджів, хоча найчастіше в тісто додається оливкова олія.
Для приготування італійського хліба чіабатта потрібно:
Борошно пшеничне - 430 грамів
Вода - 330 мілілітрів
Сіль - 1 чайна ложка
Дріжджі швидкодіючі - 1 грам.
Опис покрокового процесу:
Змішуємо в ємності борошно з дріжджами і екстра сіллю.
Отриману суміш просіваємо через сито для рівномірного перемішування.
Вливаємо в сухий склад воду.
Вимішуємо тісто, щоб вся рідина вбереться.
Ємність із заготівлею прикриваємо герметично харчовою плівкою і витримуємо в кімнаті 15 годин. Рекомендуємо ставити заготовку для хліба на ніч. За цей період маса зросте, і на неї почнуть з’являтися бульбашки.
Густо засипаємо стіл борошном. Важливо її не шкодувати, тому що тісто виходить липким, і працювати з ним буде некомфортно без присипки. Щедро (дуже щедро!) присипаємо стіл борошном і акуратно викладаємо тісто для чіабатти на борошно. Місіть масу не слід, щоб з неї не вийшов кисень.
Першим ділом загортаємо ліву сторону булки, а потім праву, так само верхню і нижню до центру. Тісто має нагадувати квадрат або прямокутник. Беремо пергаментний папір і щедро присипаємо борошном. Якщо не зробите так, то тісто прилипне. Перекладаємо тісто на підготовлену поверхню, й одночасно витягуємо у довжину. Розрізаємо тісто навпіл – можна зробити це ножем або акуратно руками. Беремо пергаментний папір або рушник і дуже щедро присипаємо їх борошном. Якщо не зробите так, то тісто прилипне. Перекладаємо обидва шматки тіста на підготовлену поверхню, попутно витягуючи їх у довжину. Робимо для наших майбутніх буханців колиску – підпираємо валиками з рушників з обох кінців і в середині між шматками також робимо поділ. Зрозуміло, що тісто не особливо пружне і заготовки сильно не піднімуться, але вони помітно округляться і не розповзуться. Хвилин за 20 до закінчення підйому тіста розігріваємо духовку. Випікати хліб чиабатта ми будемо на паровій бані, тобто поставимо на дно духовки широкий посуд з гарячою водою. У процесі випікання при високій температурі ця вода кипітиме і випаровуватиметься, утворюючи необхідну вологість. Саме за рахунок цього хліба і виросте. Випікаємо заготовки близько 30-35 хвилин при 220 градусах, перші 10 хвилин на пару, потім без пари. Даємо відпочити чіабатте близько 20 хвилин і можна насолоджуватися смачним італійським хлібом.

поради, корисні поради, випічка, кулінарія, хліб, простий рецепт, рецепт, італійський хліб, чіабатта
У цю неділю переходимо на літній час: куди треба крутнути стрілки

В Україні традиційно переведуть годинник в останню неділю березня. Якщо ви ще не в курсі, то 2023 році дата переходу на літній час випадає на 26 березня, стрілки пересувають на одну годину вперед о 03:00.
переглядів: 197
Сильна молитва до Сорока Святих, яку слід читати 22 березня

22 березня Православна Церква вшановує пам’ять Сорока Севастійських мучеників — воїнів-християн із міста Севастії, які прийняли мученицьку смерть за віру в Христа. Сьогодні, нам слід молитися до Сорока Святих, щоб отримати Божу опіку та за безпеку синів і доньок України, які перебувають на війні.
переглядів: 1680
22 березня: обрядові «булочки-жайворонки»: простий рецепт

22 березня християни вшановують 40 святих. Наші предки в цей день шанували всіх перелітних птахів, особливо жайворонків. А бабусі, випікали обрядові булочки у формі птахів - «булочки-жайворонки». Це дуже смачні та пісні булочки, які порадують вас та ваших дітлахів. Зберігайте собі рецептик!
переглядів: 258
22 березня - 40 мучеників Севастійських: що можна і не можна робити

22 березня християни вшановують пам'ять сорока мучеників, які померли за Христа в Малій Азії. У народі відоме під назвою 40 святих або Сороки.
переглядів: 368
Купити бутси адідас? Звісно так!

Спорт — це неймовірно важлива частина життя кожної людини. Вона може подарувати величезну кількість радісних емоцій, користі, довгих років. Вибираючи на вихідних активний відпочинок, біг, продуктивне тренування, ви віддаєте перевагу виключно приємному результату для себе надалі.
переглядів: 363