Ми у Facebook
27.05.2023, 11:08

Як змінилась вартість життя за останній рік та на чому українці найбільше економлять

Останній рік вплинув на всі сфери життя українців, а найсильніше - на економічну складову. Висока інфляція, різке коливання курсу валют, закриття великої кількості магазинів та компаній, підвищення рівня безробіття - це все чинники, які суттєво вплинули на вартість життя у 2022 році. Стрімке підвищення цін на всі категорії товарів та послуг супроводжувалось відсутністю зростання офіційної заробітної плати. Все це призвело до збідніння населення та необхідності тотальної економії.

Рівень доходів та вартість життя: порівняння


У 2022 році середня заробітна плата в Україні становила 14 800 гривень, у квітні 2023 року - зросла до 16 000. Це приблизно 380 євро, якщо перевести за курсом НБУ. Мінімальна заробітна плата на разі становить 6 700 гривень. Для порівняння, в Польщі мінімальна заробітна плата становить близько 800 євро, в Словаччині - 700 євро, в Румунії - 600 євро, в Молдові - 200 євро.

Аналітики відмічають, що за підсумками минулого року реальні доходи пересічних українців скоротились більш ніж на 20%. Тому не дивно, що населення стало більш скрупульозно планувати покупки та активніше шукати різноманітні інструменти для економії, наприклад, такі як безкоштовні промокоди Дешевше.

Якщо порівнювати цінники з 2021 роком, то зміни наступні:

• вартість предметів домашнього вжитку, побутової техніки й утримання житла зросла на 16,1%;
• ціни на авто та його обслуговування – +31,8%;
• ціни на освітні послуги - +14,1%;
• ціни у сфері відпочинку й культури - +10,9%.

При цьому, в середньому пересічному українцю для задоволення поточних потреб потрібно приблизно 14 300 гривень, і це без врахування вартості оренди житла. Остання стаття витрат залежить від регіону та міста. Для прикладу, середня вартість житла в столиці — близько 17 000 гривень або 425 євро.

Щодо вартості споживчого кошика, то зростання споживчих цін тільки за березень 2023 року прискорилось до 1,5% з 0,7%. Найбільше подорожчали овочі — на 17,3%. Хоча аналітики прогнозують, що в травні ситуація дещо покращиться, а деякі позиції відчутно подешевшали відразу після великодніх свят. При цьому, є і позиції, цінники на які навпаки зменшились. Це рис, соняшникова олія, сало. Одяг і взуття подорожчали в середньому на 12,5%. Через незначне зменшення цін на паливо та мастила (-3%) знизились витрати українців на обслуговування власного транспорту. Натомість вартість пасажирських автомобільних та залізничних перевезень зросла на рекордні 5,3%.






На правах реклами