Ми у Facebook
29.05.2023, 19:27

Грунтопокривні троянди в саду: як доглядати за квітами

Грунтопокривні троянди користуються популярністю серед садівників. Вони менш примхливі та вимогливі, ніж класичні кущі троянд. Покривні троянди не підходять для зрізання, тому що вони маленькі і розвиваються на тонких, гнучких пагонах, але вони мають багато інших переваг!
Грунтопокривні троянди прості у вирощуванні. Вони досить чтійкі до різних умов вирощування (наприклад, примхливої ​​погоди, спеки, тимчасової посухи, а часто й до засолення ґрунту), менш сприйнятливі до морозів і хвороб і багато іншого.

Вони також можуть самоочищатися від квіток, які не засихають на пагонах, а падають на землю.

Йод та молоко допоможуть позбавитися від попелиці на трояндах

У багатьох сортів грунтопокривних троянд квіти також можуть перетворюватися в привабливі плоди, які є додатковою прикрасою кущів.

Грунтопокривні троянди зазвичай цвітуть дуже довго або багаторазово (з пізньої весни до заморозків), завдяки чому вони можуть бути красивою і ефектною прикрасою саду протягом багатьох тижнів.

Залежно від сорту квітки можуть бути одиночними, напівмахровими або повноцінними, зібраними в досить щільні суцвіття-суцвіття і мати різне забарвлення (в тому числі біле, рожеве, червоне, лососеве, жовте або двоколірне).

Тюльпани відцвіли: коли викопувати цибулини та як їх зберігати?

Грунтопокривні троянди чудово підходять для клумб, де вони гарно виглядають у композиціях з іншими рослинами, а також їх можна використовувати для укриття та зміцнення схилів, пагорбів і насипів. Вони також красиво виглядають посаджені на стінах і фасадах. Вищі сорти також можна висаджувати групами, створюючи привабливі, щільні, низькі захисні живоплоти (через численні колючки) або широкі квіткові бордюри.

У менш зручних, але більш декоративних і мальовничих частинах саду вони також можуть замінити газон, так як можуть створити гарний, густий, квітучий килим.

Деякі з сортів покривних троянд також використовують для створення для прикраси балкона або тераси.

Рукола в горщику - вирощування в домашніх умовах і на балконі

Однак грунтопокривні троянди не тільки красиві та універсальні, але й дуже прості у вирощуванні та невибагливі.

Найкращим для них є сонячне, тепле місце, захищене від вітру та родючий, перегнійний, проникний і злегка вологий субстрат, але вони також впораються з невеликою півтінню та на будь-якому типовому садовому ґрунті. Особливого догляду кущі теж не чекають.

Як і троянди інших груп, висаджуємо покривні троянди в грунт навесні або восени, пам’ятаючи, що місце щеплення (якщо це щеплена рослина) має бути на кілька сантиметрів нижче поверхні землі, що дозволить краще захистити від вимерзання і висихання.

Рослини також не потребують регулярної обрізки, тому що без обробки вони досить добре розростаються і добре ростуть. Однак, якщо з якихось причин нам потрібно виправити їх форму, ви можете зробити це без побоювання, обрізавши рослини ранньою весною, тому що, як і інші троянди, кущі добре переносять обрізку.

Систематично удобрювати рослини також не потрібно, але якщо ви бажаєте рясного цвітіння, добре 1-2 рази на сезон підгодувати їх добривом, призначеним саме для троянд (воно має правильно збалансований набір макро- і мікроелементів) або в навесні замульчируйте грунт навколо них добре перепрілим компостом (мульча також захистить грунт від пересихання і бур'янів).

Вирощування петунії на балконі: Який сорт обрати? Як садити та доглядати?

Покривні троянди також рідко страждають від хвороб, хоча вологим прохолодним літом у злегка затінених місцях їм може загрожувати борошниста роса, яка є згубою для багатьох рослин.

Зазвичай вони досить морозостійкі, тому не вимагають зимового укриття. Якщо вони трохи підмерзають під час виключно суворої безсніжної зими, то навесні зазвичай добре відновлюються.







На правах реклами