Ми у Facebook
06.06.2023, 13:02

У ЦМЛ презентували сучасне та унікальне реабілітаційне відділення

На базі рівненської центральної міськоїлікарні 16 червня цього року урочисто презентувалиреабілітаційне відділення, яке було створене 16 січня 2023 шляхом перепрофілювання кардіологічного відділення №3 ЦМЛ. У реабілітаційному відділенні є комфортні палати на 20 ліжок, новіспеціальні ліжка, сучасне обладнання для проведення реабілітації, процедурний кабінет, зал фізичної терапії, зал ерготерапії, кабінет для надання індивідуальної реабілітаційноїдопомоги з фізичної терапії. Докладніше про основні завдання, напрямки реабілітації та колектив відділення розповіла завідувачка відділення –лікар фізичної та реабілітаційної медицини, невропатолог вищої категорії, кандидат медичних наук Інна ЖОВНІР.
– Інно Іванівно, розкажіть про вашу команду лікарів.

– Реабілітаційна допомога у відділенні надається мультидисциплінарною реабілітаційною командою.Координатор роботи команди – лікар фізичної та реабілітаційної медицини Бейлах Анастасія Ігорівна. Лікар ФРМ оцінює та лікує пацієнтів з короткостроковими або тривалими фізичними чи когнітивними порушеннями та обмеженнями життєдіяльності, які є наслідком захворювань опорно-рухового апарату, неврологічних захворювань та інше. Створює індивідуальний реабілітаційний план пацієнта.



До складу мультидисциплінарної реабілітаційної команди також входять: три фізичних терапевти; два ерготерапевти; один терапевт мови та мовлення; три асистенти фізичних терапевтів; два асистенти-ерготерапевти; один психолог, лікар-психіатр за сумісництвом.



Головним реабілітологом є Анастасія Поліщук, яка також очолює службу ерготерапії. Службу фізичної терапії очолює Богдан Фасолько. Фізична терапія здійснюється для розвитку, підтримання та відновлення максимального руху й функціональних можливостей особи.

Терапевтом мови та мовлення нашого відділення є Юлія Озарчук.

– Інно Іванівно, якими саме проблемами займаються ерготерапевти?

– Ерготерапевти працюють над відновленням, розвитком та підтриманням навичок, необхідних для залучення особи з обмеженнями повсякденного функціонування до активного повсякденного життя або підтримують навички, необхідні для залучення особи з обмеженнями повсякденного функціонування до активного повсякденного життя та занять, які пацієнт потребує. Модифікують заняттєву активність особи або адаптують її середовище.



– Що таке терапевт мови та мовлення та які порушення він лікує?

– Це незалежний фахівець у сфері охорони здоров'я, який працює з порушеннями функції ковтання та комунікації. А якщо детальніше, то терапевт мови та мовлення працює на відновлення або підтримку максимально можливого рівня усіх аспектів комунікації, функції ковтання для забезпечення оптимального рівня комунікативної взаємодії з навколишнім середовищем, та/або безпечного процесу споживання їжі. Створений кабінет з реабілітаційної допомоги з терапії мови та мовлення, з порушень функції ковтання та комунікації на базі нашого відділення є першим в Україні.



– Розкажіть про психологічну підтримку пацієнтів під час реабілітації.

– Психологічна допомога та підтримка є важливою частиною реабілітаційного процесу. Психолог сприяє підвищенню мотивації на одужання та збільшенню активності в боротьбі з хворобою на поведінковому рівні, допомагає в стабілізації психоемоційного стану, зменшенні психічної дезадаптації, спричиненої хворобою, навчає прийомів подолання стресу. Та, за потреби, проводить психопрофілактичні та психокорекційні роботи з родиною хворого й допомагає у формуванні позитивних реакцій, мотивацій, соціальних установок на життя.



– Інно Іванівно, яким є основне завдання реабілітаційного відділення?

– Основним завданням відділення є надання сучасної активної доказової реабілітаційної допомоги особам з обмеженнями повсякденного функціонування.

– Хто до вас може звернутися за допомогою та скільки часу займає реабілітація?

– До нашого відділення можуть звернутися для проходження реабілітації пацієнти, віком від 18 років, які потребують реабілітації. Відділення надає високий обсяг реабілітаційної допомоги: три години в день, 5днів на тиждень, терміном 14 днів реабілітації – тому є критерії відбору пацієнтів. Рішення про початок реабілітаційного лікування приймає лікар фізичної та реабілітаційної медицини.Підставою для надання послуги згідно з пакетом медичних гарантій "Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах" є направлення лікуючого лікаря (вузького спеціаліста:невролога, травматолога, нейрохірурга і т.д., в залежності від напрямку реабілітаційної допомоги), у тому числі лікаря фізичної та реабілітаційної медицини; переведення з іншого закладу або клінічного підрозділу ЗОЗ.



– За якими напрямками надається реабілітаційна допомога?

– Напрямками реабілітаційної допомоги, яка дозволить повернути пацієнтів до повноцінного та звичного життя, є неврологічна реабілітація в таких напрямках: стани після гострого мозкового інсульту упродовж 12 місяців після початку захворювання;неврологічні дисфункції після хірургічних втручань; стани після травматичних ушкоджень головного та спинного мозку; стани після травм хребта; опорно-рухова реабілітація: стани після ампутації кінцівок, після травматичних ушкоджень верхніх та нижніх кінцівок.


























На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ