Ми у Facebook
22.04.2025, 13:53

Кулінарні ідеї: як оригінально використати залишки паски після свят

Після святкових застіль часто залишається чимало великодньої паски, яку вже не так охоче доїдають. Викидати ж такий запашний хліб – справжній гріх. Пропонуємо вам шість оригінальних та смачних способів перетворити черству паску на нові кулінарні шедеври, які обов'язково припадуть до смаку вашій родині.
Замість банальних сухариків, спробуйте приготувати щось особливе: від ніжних "п'яних млинців" до ароматних мафінів з ягодами та вишуканих французьких тостів.

1. "П'яні млинці" з черствої паски

Інгредієнти (на 5 порцій): 5 шматочків паски, 100 г білого вина, 1 яйце, 2-3 ст. л. молока, сіль, цукор.
Приготування: Збийте яйце з молоком, додайте дрібку солі та цукру за смаком. Швидко обмокніть шматочки паски у вині, потім у яєчно-молочній суміші та обсмажте на розігрітій сковороді з обох боків до золотистості. Перевертайте обережно, щоб млинці не розпалися. Подавайте теплими до чаю або кави. Легкий винний аромат додасть страві особливої пікантності.

2. Мафіни з пасок з ягодами

Інгредієнти: 400 г паски, 150 г заморожених ягід (чорниці, малини тощо), 4 яйця, 400 мл молока, 4 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. меленої кориці.
Приготування: Розігрійте духовку до 180°C. Паску наріжте кубиками або порвіть на шматочки. Збийте яйця з цукром та дрібкою солі, влийте молоко і перемішайте. Додайте яєчну суміш до паски разом з ягодами та корицею. Залиште на 10 хвилин, щоб паска просочилася. Форми для мафінів змастіть маслом та присипте крихтою від паски. Викладіть хлібну масу у форми та випікайте 20-25 хвилин до золотистого кольору. Готові мафіни трохи остудіть та посипте цукровою пудрою.

3. Французькі тости з паски

Інгредієнти: 12-14 шматочків черствої паски (2+ днів), 80 г цукру, 1/2 ванільного стручка, 400 г вершків (від 30% жирності), вершкове масло для смаження.
Приготування: Жовтки збийте виделкою з насінням ванілі, цукром та вершками. Кожен шматочок паски занурте у вершкову суміш на кілька секунд, дайте стекти зайвому. Розігрійте сковороду на середньому вогні та розтопіть вершкове масло. Обсмажте тости по 2 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки. Подавайте гарячими з улюбленими топінгами: нутеллою, кленовим сиропом, ягодами, фруктами, карамеллю, джемом або морозивом.

4. Лінива шарлотка з паски

Інгредієнти: Черства паска, 2 яблука, 2 яйця, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. мелених сухарів, 1 ст. л. маргарину, 0,5 склянки чорносливу, 0,5 склянки горіхів, 1,5 склянки молока.
Приготування: Паску наріжте скибочками. Чорнослив відваріть, видаліть кісточки та наріжте соломкою. Яблука очистіть від шкірки та серцевини, наріжте скибочками. Збийте яйця з цукром та молоком. Форму змастіть маргарином та посипте сухарями. Викладіть дно та стінки форми скибочками паски, попередньо змоченими в яєчно-молочній суміші. На паску викладіть начинку з рубаних горіхів, чорносливу та яблук. Зверху накрийте рештою скибочок паски та вилийте залишок яєчно-молочної суміші. Випікайте в розігрітій духовці 20-30 хвилин.

5. Апельсиновий десерт з паски

Інгредієнти: 2 склянки паски, нарізаної кубиками, 0,5 склянки апельсинового соку, цукор за смаком, 1 склянка вершків (30%), 1/3 склянки цукрової пудри, фрукти (банани, апельсини, ківі), шоколад, лікер (за бажанням).
Приготування: Апельсиновий сік змішайте з цукром до смаку та злегка уварте. Охолоджений сироп змішайте з лікером (за бажанням). Просочіть сиропом кубики паски. Збийте вершки з цукровою пудрою до стійких піків. У креманки шарами викладіть паску, нарізані фрукти та збиті вершки. Посипте зверху тертим шоколадом або шоколадною стружкою. За бажанням вершки можна змішати з какао для шоколадного крему.

6. Повітряний пиріг з черствої паски

Інгредієнти: 350 г черствої паски, 200 мл молока, 100-150 г цукру, 5 яєць, 60 г вершкового масла, 100 г сметани, 80 г волоських горіхів, 80 г шоколаду.
Приготування: Паску наріжте невеликими шматочками та замочіть у холодному молоці. Розтопіть вершкове масло та дайте йому охолонути. Змастіть маслом форму та присипте сухарями. Жовтки розітріть з цукром до білого, додайте розтоплене масло та сметану, ретельно перемішайте. Окремо збийте білки з дрібкою солі до стійких піків. Розм'якшену паску залийте жовтковою сумішшю, добре перемішайте та збийте міксером до однорідності. Акуратно додайте збиті білки та подрібнені горіхи з шоколадом. Вилийте тісто у підготовлену форму та випікайте в розігрітій до 200°C духовці до утворення рум'яної скоринки. Готовий пиріг остудіть, вийміть з форми та посипте цукровою пудрою.
Нехай ваша великодня паска отримає нове життя у цих смачних та оригінальних стравах!





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

21.05, 20:28 Кабмін схвалив розширення соціальної підтримки для строковиків, військових базової служби та їхніх родин

21.05, 19:52 На Рівненщині відкрилося представництво Координаційного штабу з питань військовополонених

21.05, 19:20 Рівненський "Верес" проведе фінальний матч сезону на "Авангарді" вже у цю суботу

21.05, 18:49 У червні "Дія" запустить бета-версію ШІ-асистента

21.05, 18:18 Костопільська лікарня надаватиме безкоштовне лікування зубів військовим та ветеранам

21.05, 17:33 Екс-керівники Рівненських ТЦК постануть перед судом за допомогу ухилянтам

21.05, 17:10 Канікули без ризику: ДСНС презентує матеріали для дітей «Літні пригоди без шкоди»

21.05, 16:41 Польща припиняє безмитний імпорт української продукції

21.05, 16:04 У Рівному працюють над першим безбар'єрним маршрутом: перша інспекція відбулася сьогодні

21.05, 15:33 Рівнянам пропонують осягнути безмежність за допомогою фото