«Коли лунав гімн — серце завмирало»: шеф з Рівного готує страви для допомоги фронту
Ініціатива виникла з простої, але потужної ідеї: дякувати тим, хто захищає Україну. Спершу шеф-кухарі об'єдналися, аби готувати для захисників українських міст, постраждалих, переселенців. Готові страви передавати туди, де вони найбільше потрібні. Згодом організували серію “Дні подяки Військовим» у шпиталях, госпіталях та лікарнях, де волонтери влаштовували теплі зустрічі для поранених, смачно годували і організовували розважальну програму щоб захисники відпочили і переключились від лікування. Паралельно почали проводити благодійні гастрономічні вечері для збору коштів для підопічних підрозділів. Під час цих подій відомі українські шефи готують страви з автентичних регіональних продуктів, розкриваючи філософію української кухні світу.
«Наші Шефи створюють унікальні гастрономічні сети, — розповідає Антоніна Захарова. — Кожна страва має свій авторський почерк, історію й продукт, притаманний певному регіону. Наприклад, гнічена слива — це давній рецепт. Процес приготування гнічених слив включає в себе їх в'ялення, а потім гнічення, що робить їх більш концентрованими за смаком і поживними речовинами. Білі гриби — це визітівка Заходу України, шовдарь, гуцульська овеча бриндзя, а чорноморські рачки — це смак Півдня. Все це подається сучасно, але з глибоким корінням».
Одна з найяскравіших вечерь нещодавно відбулася у Валенсії (Іспанія). Волонтерський штаб Save Ukraine Team провів благодійну вечерю, яка стала яскравим прикладом того, як кулінарія може служити не лише мистецтвом, а й фронтовою справою. Шість українських шеф-кухарів — Віталій Гуралевич, В’ячеслав Попков, Артем Блаута, Санелла Бабовіч, Олександр Медведь та Олександр Висоцький — приготували авторські страви, що поєднували багатство регіональної кухні з сучасною подачею. Їхні страви доповнював спеціально підібраний алкогольний пейринг, який представила бренд-амбасадорка компанії Premium Spirits Brands Галина Третяк.

Протягом вечора звучала українська музика, лунали історії про кулінарну спадщину, а головне — проходив благодійний аукціон. На торгах були представлені унікальні лоти: мистецькі вироби, ювелірні прикраси, воєнна тематика, книги, вишиванки, тощо. Один із найцінніших лотів — брелок з фрагменту єдиного в світі українського літака Мрія, а також найдорожчий, проданий за 80 тисяч євро, конверт з марками та підписом керівника СБУ Василя Малюка, зробленим в день реалізації спецоперації “Павутина”.

Завдяки небайдужості гостей вдалося зібрати 117 800 євро. Усі кошти будуть передані на підтримку підрозділів українських захисників — зокрема, для закупівлі дронів, транспорту та іншого необхідного спорядження. Частина допомоги також буде спрямована на підтримку родин Азову.
"Це не просто вечеря. Це синергія. Тут є кулінарія, культура, традиції гостинності і щедрості, глибокий зміст. Протягом заходу гості насолоджувались музичним супроводом бандуристки Інни Солоднюк, оперної співачки Ірини Авраменко, дуетом скрипальок Аморе Твінс".
Участь у благодійних вечерях беруть не лише українці за кордоном, а й місцеві проукраїнські жителі. Захід у Валенсії, наприклад, відбувся в партнерстві з Представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Іспанії Люсія Задорожна та Почесний Консул Королівства Іспанія.

До кожного заходу залучають лише найкращих кухарів — відомих своїми авторськими подачами, знанням локального продукту й досвідом представлення української гастрономії за кордоном. У Валенсії, зокрема, працювали шефи, які представляли Україну на заходах у Мексиці, Франції, Бельгії.
Серед них рівнянин Олександр Медведь - шеф, якого добре знають в Україні та за її межами.

“Я не вперше беру участь у благодійних гастровечерях. Тому, коли організатори в черговий раз запросили на подію, одразу погодився. Емоції звісно зашкалювали, коли бачиш перед собою повну посадку небайдужих людей. І коли лунав Гімн України, серце завмирало, - поділився рівненський шеф, а також розкрив секрети своєї авторської страви. - Цього разу я готував салат з яловичого язика та каперсів з бузини. Цей салат я хотів зробити максимально освіжаючим, літнім та легким. Отож, відварний язик перекрутив, поєднав з копченою сливою, горіхами та чилі. Також зробив глазур з буряку та кнелі у вигляді буряка. Огірок вирізав нуазеткою та замаринував з кропом, часником, оцтом та запашною олією. Подавав з мусом із карпатської бринзи, свіжої м'яти, огірка та вершків. А соус зробив із печеного болгарського перцю”.

Save Ukraine Team не зупиняється. Уже готується нова благодійна вечеря — цього разу в Празі.

«Ми завжди відкриті до співпраці, шукаємо партнерів, готові розвивати культуру вдячності. І ми віримо: навіть у найскладніші часи краса, смак і добро можуть об’єднати людей навколо справжньої сили — підтримки наших Героїв», — підсумовує Антоніна Захарова.

На Рівненщині директора комунального підприємства судитимуть за захоплення землі та її забруднення

У Рівненському районі директора одного з комунальних підприємств підозрюють у тому, що він самовільно зайняв особливо цінну земельну ділянку площею 1,46 гектара. Земля була призначена для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти.
переглядів: 323
На війні загинув студент Острозької академії Арсен Деркач

Острозька академія у скорботі. Загинув студент-Герой Арсен Деркач
переглядів: 498
19-річний львів'янин здійснив 13-ту невдалу спробу нелегально перетнути кордон до ЄС

У Закарпатській області прикордонники знову затримали 19-річного мешканця Львова, який вкотре намагався нелегально потрапити до Європейського Союзу. Для юнака це вже тринадцята спроба незаконного перетину державного кордону, і всі вони завершилися невдачею.
переглядів: 694
Мама двох діток з Дубна потребує фінансової допомоги у боротьбі з раком

Віта Мельник, мешканка міста Дубно на Рівненщині, звернулася до громади з проханням про фінансову допомогу для продовження лікування раку молочної залози. Після кількох операцій та тривалих курсів хіміо- й променевої терапії, жінці призначили дороговартісний препарат «Лінпарза», без якого завершити лікування та отримати шанс на одужання неможливо.
переглядів: 529
Пішла з життя багаторічна працівниця Рівненської міської лікарні Тетяна Серостанова

Рівненська Центральна міська лікарня у скорботі - пішла з життя інженер-метролог Тетяна Серостанова, яка понад 15 років була невід'ємною частиною їхнього великого колективу.
переглядів: 316