Ми у Facebook
23.06.2025, 20:44

«Коли лунав гімн — серце завмирало»: шеф з Рівного готує страви для допомоги фронту

В умовах війни кулінарія набуває нових сенсів. Вона стає мовою вдячності, інструментом підтримки та формою культурної дипломатії. З такою ідеєю працює з 2014 року у складі 4 жінок-волонтерок: Антоніни Захарової, Олени Коваленко, Олени Іванової, Тетяни Дячук волонтерська ініціатива Save Ukraine Team.
Їх команда організовує унікальні благодійні вечері, де українська висока кухня, музика, мистецтво та людська небайдужість об'єднуються заради допомоги військовим і родинам загиблих Героїв.

Ініціатива виникла з простої, але потужної ідеї: дякувати тим, хто захищає Україну. Спершу шеф-кухарі об'єдналися, аби готувати для захисників українських міст, постраждалих, переселенців. Готові страви передавати туди, де вони найбільше потрібні. Згодом організували серію “Дні подяки Військовим» у шпиталях, госпіталях та лікарнях, де волонтери влаштовували теплі зустрічі для поранених, смачно годували і організовували розважальну програму щоб захисники відпочили і переключились від лікування. Паралельно почали проводити благодійні гастрономічні вечері для збору коштів для підопічних підрозділів. Під час цих подій відомі українські шефи готують страви з автентичних регіональних продуктів, розкриваючи філософію української кухні світу.

«Наші Шефи створюють унікальні гастрономічні сети, — розповідає Антоніна Захарова. — Кожна страва має свій авторський почерк, історію й продукт, притаманний певному регіону. Наприклад, гнічена слива — це давній рецепт. Процес приготування гнічених слив включає в себе їх в'ялення, а потім гнічення, що робить їх більш концентрованими за смаком і поживними речовинами. Білі гриби — це визітівка Заходу України, шовдарь, гуцульська овеча бриндзя, а чорноморські рачки — це смак Півдня. Все це подається сучасно, але з глибоким корінням».

Одна з найяскравіших вечерь нещодавно відбулася у Валенсії (Іспанія). Волонтерський штаб Save Ukraine Team провів благодійну вечерю, яка стала яскравим прикладом того, як кулінарія може служити не лише мистецтвом, а й фронтовою справою. Шість українських шеф-кухарів — Віталій Гуралевич, В’ячеслав Попков, Артем Блаута, Санелла Бабовіч, Олександр Медведь та Олександр Висоцький — приготували авторські страви, що поєднували багатство регіональної кухні з сучасною подачею. Їхні страви доповнював спеціально підібраний алкогольний пейринг, який представила бренд-амбасадорка компанії Premium Spirits Brands Галина Третяк.



Протягом вечора звучала українська музика, лунали історії про кулінарну спадщину, а головне — проходив благодійний аукціон. На торгах були представлені унікальні лоти: мистецькі вироби, ювелірні прикраси, воєнна тематика, книги, вишиванки, тощо. Один із найцінніших лотів — брелок з фрагменту єдиного в світі українського літака Мрія, а також найдорожчий, проданий за 80 тисяч євро, конверт з марками та підписом керівника СБУ Василя Малюка, зробленим в день реалізації спецоперації “Павутина”.



Завдяки небайдужості гостей вдалося зібрати 117 800 євро. Усі кошти будуть передані на підтримку підрозділів українських захисників — зокрема, для закупівлі дронів, транспорту та іншого необхідного спорядження. Частина допомоги також буде спрямована на підтримку родин Азову.

"Це не просто вечеря. Це синергія. Тут є кулінарія, культура, традиції гостинності і щедрості, глибокий зміст. Протягом заходу гості насолоджувались музичним супроводом бандуристки Інни Солоднюк, оперної співачки Ірини Авраменко, дуетом скрипальок Аморе Твінс".

Участь у благодійних вечерях беруть не лише українці за кордоном, а й місцеві проукраїнські жителі. Захід у Валенсії, наприклад, відбувся в партнерстві з Представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Іспанії Люсія Задорожна та Почесний Консул Королівства Іспанія.



До кожного заходу залучають лише найкращих кухарів — відомих своїми авторськими подачами, знанням локального продукту й досвідом представлення української гастрономії за кордоном. У Валенсії, зокрема, працювали шефи, які представляли Україну на заходах у Мексиці, Франції, Бельгії.

Серед них рівнянин Олександр Медведь - шеф, якого добре знають в Україні та за її межами.



“Я не вперше беру участь у благодійних гастровечерях. Тому, коли організатори в черговий раз запросили на подію, одразу погодився. Емоції звісно зашкалювали, коли бачиш перед собою повну посадку небайдужих людей. І коли лунав Гімн України, серце завмирало, - поділився рівненський шеф, а також розкрив секрети своєї авторської страви. - Цього разу я готував салат з яловичого язика та каперсів з бузини. Цей салат я хотів зробити максимально освіжаючим, літнім та легким. Отож, відварний язик перекрутив, поєднав з копченою сливою, горіхами та чилі. Також зробив глазур з буряку та кнелі у вигляді буряка. Огірок вирізав нуазеткою та замаринував з кропом, часником, оцтом та запашною олією. Подавав з мусом із карпатської бринзи, свіжої м'яти, огірка та вершків. А соус зробив із печеного болгарського перцю”.



Save Ukraine Team не зупиняється. Уже готується нова благодійна вечеря — цього разу в Празі.



«Ми завжди відкриті до співпраці, шукаємо партнерів, готові розвивати культуру вдячності. І ми віримо: навіть у найскладніші часи краса, смак і добро можуть об’єднати людей навколо справжньої сили — підтримки наших Героїв», — підсумовує Антоніна Захарова.
 
 





РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

09.07, 08:00 На Рівненщині директора комунального підприємства судитимуть за захоплення землі та її забруднення

09.07, 07:22 Масована нічна атака в ніч на 9 липня: вибухи в кількох областях

09.07, 07:00 Що в Україні святкують 8 липня

08.07, 23:00 У середу Рівненщину накриє негода: очікуються грози, град та шквали вітру

08.07, 22:28 10 липня небо освітить повня у Козерозі: що потрібно знати про "Оленячий Місяць" 10 липня та як використати його енергію

08.07, 22:00 На війні загинув студент Острозької академії Арсен Деркач

08.07, 21:04 19-річний львів'янин здійснив 13-ту невдалу спробу нелегально перетнути кордон до ЄС

08.07, 20:32 Варення з кабачків та лимона - покроковий рецепт нестандартного десерту

08.07, 20:01 Мама двох діток з Дубна потребує фінансової допомоги у боротьбі з раком

08.07, 19:51 На Хрінницькому водосховищі екоінспектори виявили сотні метрів браконьєрських сіток