Ми у Facebook
05.07.2025, 13:00

Алича — ягода літа: користь і рецепти домашнього варення

У сезон свіжої аличі господині все частіше шукають не лише способи зберегти урожай, а й нагадують про її користь. Цей кислуватий фрукт — справжнє джерело вітамінів і чудова основа для варення, соків, соусів та пастили.
Алича багата на вітамін С, який допомагає зміцнити імунітет. Завдяки вмісту калію позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи. Має легкий сечогінний і проносний ефект, що сприяє очищенню організму. Крім того, алича низькокалорійна, тому підходить для дієтичного харчування.

Найпопулярніші способи використання аличі — це варення, компоти, соуси до м’яса, домашня пастила, а також заморожування чи сушка на зиму.

Рецепт класичного варення з аличі:
• 1 кг аличі
• 800 г цукру
• 200 мл води

Аличу промити, видалити кісточки (можна не в усіх рецептах), засипати цукром і дати настоятися кілька годин. Потім довести до кипіння, варити 10 хвилин, зняти з вогню і дати охолонути. Повторити таку процедуру 2–3 рази. Варення можна закатати або зберігати в холодильнику.

Також із жовтої аличі готують ароматні кисло-солодкі соуси, які чудово доповнюють м’ясні страви. А сушена алича — хороша альтернатива чорносливу.

Сезон триває, тож саме час запастися на зиму та скористатися цілющими властивостями цієї плодової ягоди.





РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ