Ми у Facebook
13.08.2010, 09:30

Завтра п'ятниця, 13-го

13 лютого цього року припало на п’ятницю. Таке поєднання дня і дати викликає неабияке занепокоєння серед забобонних людей, які вірять, що саме цього дня на них чекає потенційна халепа. Навіть рівненські депутати вирішили перенести засідання сесії на день раніше.
У Рівному “чорної п'ятниці” побоюються обласні депутати та губернатор області. Традиційно сесії обласної ради проводяться у п'ятницю, проте цього разу її вирішили перенести на день раніше, четвер, 12-го. Подейкують, що саме через “зловісну п'ятницю” депутати вирішили не приймати важливих рішень у цей день.

Чільник області Василь Берташ також прийматиме громадян не у “чорну п'ятницю”, як це планувалося раніше, а у понеділок, 16 серпня.

На побоювання п'ятниці, 13-го у психології виділили цілу фобію, яка має назву параскаведекатріафобія. Психологи зазначають, що з людьми саме в цей день трапляється більше неприємностей.

— Це фобія, на яку страждають дуже багато людей. Проте варто зазначити, що неприємності трапляються лише з тими, хто справді у це вірить, — розповіла психолог Тетяна ОМЕЛЬЧЕНКО.

П'ятницю, 13-го серпня боятися не варто
Що стосується п'ятниці, 13-го, то вона також пов'язана з біблійною історією, саме 13 чоловік були на Тайній вечері Ісуса Христа, і який був розіп'ятий на хресті у страсну п'ятницю. Деякі тлумачі Біблії стверджують, що Єва зірвала зловісне яблуко саме в п'ятницю, 13 числа. І звідти, мовляв, усі біди людства.

У народі кажуть, що на п’ятницю, 13-го відьми влаштовують свої шабаші. Вони цього дня проводять спеціальні ритуали та черпають неабияку силу.

— У магічному світі є своє особливе ставлення до п’ятниці, яка випадає на 13 число. Справді, одні із найбільш сильних ритуалів проводять у такі дні. Проте панічно боятися цього явища не потрібно. Адже велике значення відіграє місце розташування місяця у цей час. Як правило, ритуали проводять лише тоді, коли місяць у повні, або ж коли він пересікається, так званий чорний місяць. В інших випадках цей день нічим не відрізняється від інших днів тижня, — розповідає рівненський екстрасенс Жанна Леонідівна. — А взагалі головне — правильно себе налаштувати зранку, тоді протягом дня з вами нічого поганого не станеться.

Усі “закони підлості” в один день

Запитавши у людей на вулиці про п’ятницю, 13-го, я отримала доволі неоднозначні відповіді. Переважна більшість вважає, що це лише міфи та забобони і нічого смертельного чи екстраординарного у цей день статися не може. Інші ж притримуються думки, що у таку п’ятницю варто відкласти прийняття серйозних рішень. Зустрічалися і такі, хто про п’ятницю, 13-го знають лише з голлівудських фільмів-жахів. А дехто справді у цей день боїться вийти на вулицю, аби ненароком не отримати цеглину на голову чи не втрапити в якусь іншу халепу. Проте всі як один з радістю би скористалися репутацією цього дня, аби весь день просидіти вдома під ковдрою, дивлячись телевізор та уникаючи потенційної небезпеки.

Цього року п’ятниця із містичним числом випала лише раз на рік — на 13 серпня. Збігом обставин, а, можливо, й закономірністю є те, що 2012 року таких п’ятниць буде утричі більше. Мабуть недарма скептики саме 2012 року прогнозують черговий “кінець світу”.

Катерина, студентка одного з рівненських вишів, ніколи не вірила у різні забобони, а тим паче у специфічність п’ятниці, 13-го. Допоки одного разу на собі не відчула всю “особливість” цієї дати. За словами дівчини, того дня вона випробувала на собі всі “закони підлості”.

— Той чорний день я ніколи не забуду. Розпочалося все з будильника, батарейки якого саме цього дня закінчилися. Поспішаючи до університету, я не змогла влізти у переповнену маршрутку і змушена була, мов навіжена, мчатися в альма-матер, — пригадує Катя. — А далі все відбувалося, як у страшному сні: я зовсім переплутала розклад і підготувалась не до тих предметів; на практичному занятті викладач викликав саме непідготовлену мене, це ж саме повторилося на наступній парі. А ще ввечері я зламала ключ у замку і бутерброд у мене не забув впасти саме маслом донизу. Що тут скажеш — класика жанру.

Рівнянин Дмитро навпаки — вважає цей день для себе справді щасливим.
— Я народився у цей день. І взагалі у моєму житті число 13 стало чимось на зразок талісману. Більше того, так вийшло, що саме у п'ятницю, 13 листопада, минулого року я освідчився своїй кохані. Одружилися ми, щоправда, в одну зі звичайних субот. Але я не відмовився би створити сім'ю у так звану “фатальну п'ятницю”, — розповів Дмитро.

Для українців п'ятниця, 13-го завжди була звичайним днем
За словами етнографа, для наших пращурів п’ятниця, 13-го була таким же звичайним днем, як і інші. Ніякого особливого ажіотажу у них не викликала ні п’ятниця, ні саме число 13.
— У казках, оповіданнях чи іншій народній творчості ви ніде не знайдете згадування про число 13, а тим паче поєднання цього числа із п’ятницею. У той час числам особливого значення не приділяли. Та й взагалі не варто приділяти цьому явищу особливого значення, до прикладу, в житті українського народу воно ніде не фігурувало, — розповіла старший науковий працівник відділу етнографії Тетяна АРХОМЕНКО.

P.S. Отже, що таке п’ятниця, 13-го? Можливо, це стереотипи, насаджені Голлівудом, психологічна фобія, наша здатність знаходити крайніх у власних невдачах чи справді містичне явище, яким не варто нехтувати? Вірити чи не вірити у забобони і міфи зловісної п’ятниці — кожен вирішує для себе сам. Хтозна, можливо, саме в п’ятницю, 13-го серпня, ти вибереш для себе один із варіантів.






На правах реклами