Ми у Facebook
12.04.2012, 18:58

На Рівненщині нагородили переможців конкурсу “Я — журналіст!”

Урочиста церемонія нагородження переможців Четвертого міжобласного конкурсу учнівських творчих робіт “Я — журналіст!” відбулась у Національному університеті “Острозька академія”.
Цьогоріч конкурс, який організував Видавничий дім “ОГО” за підтримки управлінь освіти і науки Рівненської, Волинської та Хмельницької облдержадміністрацій, НаУ “Острозька академія” та телеканалу “Рівне 1”, вийшов наймасштабнішим і за географією, і за кількістю учасників.

Так, уперше участь у заочному змаганні творчих робіт узяли учні 8-11 класів трьох областей — Рівненської, Волинської та Хмельницької. Також уперше до участі в конкурсі були допущені й восьмикласники (упродовж трьох попередніх років вікові рамки учасників конкурсу обмежувались учнями 9-11 класів) — і дехто з них потрапив у число переможців!

Знову ж таки вперше нагородження переможців відбулось у стінах Острозької академії. І зрештою, якщо торік головний приз конкурсу уперше поїхав за межі Рівного (минулоріч перемогу виборов одинадцятикласник Любиковицької ЗОШ Сарненського району Петро Катеринич, який нині успішно здобуває фах журналіста у Киїівському національному університеті імені Тараса Шевченка), то цьогоріч диплом першого ступеня взагалі залишив Рівненщину — переможницею конкурсу “Я — журналіст!” стала восьмикласниця із Хмельницького Катерина Уманець, вихованка гуртка “Юний журналіст” Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва.



Список переможців і лауреатів конкурсу “Я — журналіст!”

Катерина Уманець присвятила свою роботу під назвою “А Диво все ж таки існує!!!” долі дівчини, яка, маючи проблеми зі здоров'ям, натхненно творить поезії, а небайдужість журналістів допомогла їй більше повірити в себе, ще з більшою наснагою писати і навіть... побачити виданою власну збірку! “За кожен день життя Ангеліна Костюк, дванадцятирічна поетеса з Хмельницької області, дякує лікарям, батькам та … журналістам!” - так розпочинається робота переможниці конкурсу “Я — журналіст!”, сповнена добра і оптимізму, таких необхідних усім нам.

Збираєшся вступати на спеціальність "Журналістика"? Тобі сюди!

Привітати найкращих юних журналістів Рівненщини, Волині та Хмельниччини прийшли ректор Національного університету “Острозька академія” Ігор Пасічник, перший проректор НаУ “Острозька академія” Петро Кралюк, заступник начальника управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації Олег Пекарський, депутат Рівненської обласної ради Роман Василишин, голова обласного товариства “Просвіта” ім.Т.Шевченка Світлана Ніколіна, засновник Видавничого дому “ОГО” і директор телерадіокомпанії “Рівне 1” Віктор Данилов.



- Наші переможці стають на нелегкий шлях, але журналістика рухає прогрес в усьому світі: сьогодні ми стаємо свідками того як гострі викривальні публікації журналістів у деяких країнах Європи призводять навіть до відставок президентів, - наголосив Віктор Данилов. - Попри всі ризики цього фаху, професія журналіста потрібна людям, потрібна для нашої країни, і тому Видавничий дім “ОГО” та телеканал “Рівне 1” допомагатимуть цій молоді заради кращого майбутнього.

Корисна інформація для батьків учнів, які цікавляться журналістикою

- Поряд з тим, що управління освіти проводить на Рівненщині величезну масу конкурсів, чільне місце серед них зайняв конкурс “Я — журналіст!”, - зазначив Олег Пекарський. - Це профорієнтаційна робота, і чудово, що велика кількість дітей може спробувати свої сили, показати талант і, можливо, в майбутньому здобути професію.



- Подібні конкурси є яскравим свідченням того, як зусиллями багатьох людей, структур, організацій робиться справжня українська справа, - переконана Світлана Ніколіна. - Це дозволяє дітям розвинути свої таланти, обрати майбутню професію, зрештою, бути корисними суспільству в майбутньому і вже сьогодні починати приносити реальну користь і країні, і собі самому.

Як експерт Рівненського обласного благодійного фонду “Любіть Україну”, почесним головою якого є депутат Рівненської обласної ради Данило Корилкевич, Світлана Ніколіна вручила дипломи та призи лауреатам конкурсу у спеціальній номінації “Любіть Україну”. Власне, фонд, очолюваний Данилом Корилкевичем, виступив меценатом усього цьогорічного конкурсу “Я — журналіст!”. І це стало логічним продовженням цілеспрямованої підтримки обдарованих школярів Рівненщини, яку здійснює цей благодійний фонд: достатньо сказати, що за його сприяння упродовж останніх півроку в чотирьох районах Рівненщини відбулись дводенні тренінги для старшокласників “Школа універсального журналіста”, учасниками яких стало близько сотні учнів 8-11 класів, схильних до вивчення гуманітарних предметів, літературної та журналістської творчості. Випускники цих шкіл є і серед лауреатів конкурсу “Я — журналіст!”, що засвідчує довготривалий позитивний вплив цих тренінгів і на розвиток у школярів журналістських навичок, і на їхню професійну орієнтацію.



- Фонд “Любіть Україну” створений не так давно, але ним вже зроблені чіткі кроки: приміром, відбувся конкурс ініціатив регіональних громад, виділяються кошти на фінансування різноманітних проектів, у тому числі тих, які мають демократичне, національно-патріотичне спрямування, - каже Світлана Ніколіна. - Дуже приємно, що фонд долучився до проведення конкурсу “Я — журналіст!”, адже сприяння розвиткові творчих здібностей дітей, учнів — одне з основних завдань для кожної людини, яка тією чи іншою мірою причетна до цієї справи. За це ми вдячні Видавничому дому “ОГО” і почесному голові фонду Данилу Корилкевичу.

Інша номінація, яка стала новинкою цьогорічного конкурсу “Я — журналіст!” - це номінація “Краща робота духовно-морального спрямування”. Семеро учнів, яких відзначили у цій номінації, - це автори робіт християнської тематики, у центрі яких — постаті земляків, які сповідують у повсякденному житті християнські цінності; розповіді про храми Волині; пропаганда духовно-моральних цінностей на основі християнського віровчення. Запровадження такої номінації — результат постійної співпраці організаторів конкурсу з деканом гуманітарного факультету НаУ “Острозька академія”, настоятелем студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василем Жуковським, який від моменту відродження Острозької академії є натхненником численних заходів з духовно-морального виховання учнів та студентів у академії та в Україні в цілому.

Список переможців і лауреатів конкурсу “Я — журналіст!”

Нагородами для переможців та лауреатів конкурсу стали підручники та навчальні посібники з журналістики, духовна література, можливість (для переможців) пройти безкоштовне навчання у “Школі універсального журналіста”, дипломи та пам'ятні сувеніри. Свої подарунки для переможців підготував і Національний університет “Острозька академія”. Головним з-поміж таких подарунків стало унікальне масштабне енциклопедичне видання “Острозька академія”, яке презентували на Рівненщині буквально кілька місяців тому. Цей науковий та поліграфічний шедевр отримала з рук Ігоря Пасічника володарка диплому першого ступеня — Катерина Уманець.



- Я така людина, що не люблю одноманітності, а журналістика, як на мене, дає шанс щодня зустрічати нових людей, бути свідком і учасником цікавих різноманітних подій, - розповідає про причини свого вибору на користь професії журналіста переможниця конкурсу.

А Ігор Пасічник висловив сподівання, що переможці конкурсу “Я — журналіст!” поповнять лави студентів-журналістів Острозької академії.

- Це буде нова генерація журналістів, світогляд яких будуватиметься на двох “китах” - українській національній ідеї та християнській моралі, - наголосив ректор.

Конкурс "Я — журналіст!": як склалась доля переможців минулих років

До речі, Катерина Уманець приїхала на нагородження до Острога не сама — інша учасниця гуртка уртка “Юний журналіст” Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва Ніна Міноцька стала лауреатом у номінації “Краща робота духовно-морального спрямування”, а керівник гуртка Ольга Валькова отримала подяку за активну участь своїх вихованців у конкурсі “Я — журналіст!”.



До слова, і серед юних журналістів із Хмельницького, і серед інших лауреатів конкурсу є випускники Школи універсального журналіста у Національному університеті “Острозька академія”. Організатори конкурсу вважають це закономірним: “Я — журналіст!” є частиною системної роботи з підтримки молоді, схильної до журналістики, яку спільно проводять і Видавничий дім “ОГО” разом із телеканалом “Рівне 1”, і управління освіти, і Острозька академія. Невипадково минулорічні призери конкурсу нині є і серед постійних авторів Рівненського інформаційного порталу OGO.ua, і серед студентів Острозької академії. Двоє з переможців — першокурсниця факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Світлана Куропій (до речі, цьогоріч вона також надіслала на “Я — журналіст!” роботу, яка розглядалась поза конкурсом) та третьокурсниця спеціальності “літературна творчість” НаУ “Острозька академія” Мар'яна Росоловська — привітали цьогорічних переможців конкурсу під час церемонії нагородження.



А студентка четвертого курсу Острозької академії, випускниця Школи універсального журналіста Людмила Мізюк отримала від організаторів подяку за допомогу в опрацюванні конкурсних матеріалів.



Урочистостями у стінах Острозької академії конкурс “Я — журналіст!” не закінчився — вже найближчими днями, відразу після великодніх свят, стартує його другий етап, який відбуватиметься в онлайн-режимі: більше сотні конкурсних робіт (перевага буде надана тим із них, що були надіслані в електронному варіанті) буде впродовж найближчого місяця виставлено для ознайомлення, обговорення і коментування у тематичному розділі “Я — журналіст!” на Рівненському інформаційному порталі OGO.ua. Авторів матеріалів, які отримають найбільшу кількість позитивних коментарів, буде відзначено у спеціальній номінації - “Народний журналіст”.

Список учасників конкурсу "Я - журналіст!", роботи яких було допущено до розгляду

Отож, слідкуйте за анонсами — і знайомтесь із роботами наших конкурсантів! А ті, хто не здобув призового місця, - не засмучуйтесь: у будь-якому конкурсі учасників — більше, ніж переможців, а досвід, здобутий під час підготовки робіт, у будь-якому разі стане вам у пригоді! Адже вміння формулювати свої думки, навички оформлення письмової роботи, спостережливість і допитливість потрібні далеко не лише журналістові й далеко не лише для перемоги у конкурсі “Я — журналіст!”.

Зрештою, недарма кажуть, що успішна людина відрізняється від невдахи кількістю спроб, а отже, можливо, наступного року комусь із нинішніх учасників пощастить вибороти одне із призових місць!

Список переможців і лауреатів конкурсу “Я — журналіст!”

Учні, які не отримали призи та дипломи в Острозькій академії, отримають їх поштою після Великодніх свят!





На правах реклами